Jaar 2000 kan verzekeraars goud kosten

Volgens de Wall Street Journal krijgen de verzekeraars in de VS het zwaar na 1 januari 2000. De schatting is dat zij tussen de 15 en 35 miljard dollar zullen moeten uitkeren - bovenop de claims die niets te maken hebben met het Jaar 2000. Hoeveel dit in Nederland kan zijn, is niet bekend.

In Nederland is de aansprakelijkheid wel bekend, maar zal deze volgens advocaten vaak moeilijk te effectueren zijn. Het Nederlands recht kent namelijk matigende invloeden door de termen 'billijkheid' en 'redelijkheid' die het Burgerlijk Wetboek hanteert. Juristen verwachten verder dat Nederlandse rechters terughoudend zullen zijn bij het toekennen van schadevergoeding, ook omdat het Jaar 2000-probleem vaak niet aan één specifieke 'dader' of leverancier toe te schrijven is.
Het Verbond van Verzekeraars (VVV) staat op het standpunt dat er pas vergoeding van schade kan volgen, als de polishouder zich heeft ingespannen om de schade te voorkomen, en minister Jorritsma heeft eind mei naar aanleiding van Kamervragen dit standpunt onderschreven. Het VVV heeft op 17 juni een nieuwe folder over de zorgplicht van ondernemers met betrekking tot het millennium uitgegeven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.