Microsoft ontmoedigt concurrerende projecten

In de rechtszaak die softwarebedrijf Bristol Technology heeft aangespannen tegen Microsoft, boog de rechtbank zich over een getuigenverklaring op video van Bill Gates.

De Microsoft topman blijft ontkennen dat Microsoft de zakelijke belangen van Bristol heeft geschaad. Net als de Amerikaanse overheid heeft Bristol Microsoft voor de rechter gesleept wegens schending van de antitrust-regels.
Bristol ontwerpt software, Wind/U, die Windows NT-programma's ook op andere besturingssystemen laat werken. Hiertoe was Bristol een driejarige licentie-overeenkomst met Microsoft aangegaan die het bedrijf het recht gaf de broncode van NT te gebruiken. Deze overeenkomst liep in 1997 af.
In de voorgestelde nieuwe overeenkomst had Microsoft de voorwaarden veranderd en kon Bristol niet langer beschikken over de integrale broncode. Verder werd Bristol door Microsoft uitgesloten van het Wise-programma, een samenwerkingsverband van software-ontwikkelaars. Gates hield in zijn getuigenis vast aan Microsofts eerdere verdediging dat er slechts sprake is van een verschil van inzicht bij de onderhandelingen over het nieuwe contract.
Bristol toonde de rechtbank een video met de getuigenverklaring van Morris Beton, topman bij Microsofts Developer Relations Group. Tijdens de ondervraging door Bristol-advocaat Patrick Lynch bleek dat Microsoft wel degelijk probeert monopolieposities te veroveren en te behouden. Bedrijven werden geclassificeerd als 'vriend', 'vijand' of 'neutraal', aan de hand waarvan ze al dan niet toegang konden krijgen tot code.
Daarnaast werd ondernemingen onomwonden duidelijk gemaakt van welke projecten Microsoft niet gediend was. "Het idee is ze te vertellen welke soort projecten door Microsoft geweigerd zullen worden en ze te ontmoedigen om hun tijd daaraan te verspillen", aldus een interne email van Microsofts Dan Neault.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.