VS en EU ruziën over mobiele standaard

Producenten van systemen voor mobiele telefonie zijn druk doende hun diverse standaarden wereldwijd ingang te doen vinden. Dit ondanks een hoog oplopend meningsverschil tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Eind 1998 verliep de termijn waarop Ericsson en het Amerikaanse Qualcomm overeenstemming hadden moeten bereiken over een dispuut inzake het intellectuele eigendom van nieuwe techniek voor derde-generatie mobiele telefonie. De Zweedse producent sloot desondanks afgelopen week een akkoord met Chinese autoriteiten om voorrang te verlenen aan de door Ericsson ontwikkelde breedband-Cdma-standaard (Code division multiple access). Deze is tevens opgenomen in het Universele Mobiele Telecommunicatie Systeem (Umts), dat de Europese en de Japanse industrie samen ontwikkelen.
Andere voorbeelden van de weigering van de industrie om te wachten met de verdere ontwikkeling van nieuwe technologie tot een overeenstemming over de rechten op de derde-generatie techniek is bereikt, zijn er te over. British Telecom start nu proeven met Umts. Het Japanse NEC en het British ERA Technology begonnen deze maand hunjoint venture Telecom-Modus.
Europees Commissaris M. Bangemann van Telecommunicatie onthield zich van commentaar op klachten van Amerikaanse politici, waaronder minister van Buitenlandse Zaken M. Albright, door te stellen dat de Europese politiek zich niet wil wagen aan het ontrafelen van het 'derde-generatie web'. Sommige waarnemers maken daaruit op dat de Europese Unie het wel wil laten aankomen op een handelsconflict met de VS over de standaard voor de mobiele telefonie van de toekomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-25T00:00:00.000Z Redactie Computable