Justitie houdt NSI tegen feller licht

Het Amerikaanse ministerie van Justitie voert zijn lopende onderzoek naar domeinnaambeheerder Network Solutions (NSI) op. Justitie heeft al sinds juni 1997 een oogje op NSI, maar breidt die blik nu uit om ook mogelijke concurrentie-belemmerende praktijken tegen het licht te houden.

De voornaamste kwestie hierbij is het feit dat overheidsmonopolist NSI, ondanks het officiële openen van de markt voor domeinnaam-registreerders, nog steeds het beheer heeft over de centrale databank. Dat bestand bevat alle geregistreerde .com-, .net- en .org-domeinen.
De onlangs onthulde nieuwe concurrenten voor NSI hebben nog altijd toegang nodig tot die databank om hun klanten te kunnen registreren. NSI vraagt een vergoeding voor die dienst, wat critici heeft doen protesteren. Dit zou de andere registreerders namelijk op ongelijke voet stellen ten opzichte van de ex-monopolist.
Het onderzoek van Justitie naar NSI werd vorig jaar tijdelijk in de koelkast gezet, toen de regering Clinton eindelijk een actieplan aannam om ook andere organisaties domeinnamen te laten registreren. De huidige bedrijven die domeinen 'verkopen', doen dat in wezen onder NSI en moeten daarvoor vergoedingen betalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.