IBM-topman getuigt in antitrustzaak

IBM-directeur Garry Norris getuigt voor het Amerikaanse ministerie van Justitie in de antitrustzaak tegen Microsoft. Norris zal verklaren dat de softwareleverancier de dominante marktpositie van Windows misbruikt.

Deze getuigenis is cruciaal voor Justitie, dat tot op heden geen overtuigende steun had voor de stelling dat Microsoft PC-fabrikanten in een wurggreep houdt. Norris onderhandelde van 1995 tot 1997 met Microsoft over de belangrijkste licenties voor het gebruik van diens software. Zijn verklaring betreft 'de gevolgen van de afwezigheid van een commercieel geschikt alternatief voor Windows', aldus paperassen van Justitie. Dergelijke uitspraken kwamen vorig jaar al naar buiten in de geschreven verklaring van Gateway-directeur James von Holle.
Verder roept het ministerie twee eerdere getuigen opnieuw op: professor Edward Felten van Princeton University en econoom Franklin Fischer van het Massachuchetts Institute of Technology (MIT). Felten gaat verder in op de technische aspecten van de bundeling van Windows en de webbrowser Internet Explorer. Fischer getuigt over de monopoliepositie die Microsoft volgens Justitie heeft. Het proces zal later deze maand uit reces komen.
Microsoft rondt zijn verdediging af door getuigen van buiten de eigen gelederen op te roepen. Na de eigen directieleden zijn nu America Online-directeur David Colburn en ex-Symantec-president Gordon Eubanks aan de beurt. De Microsoft-advocaten stellen dat AOL door overname van Netscape een geduchte concurrent is geworden. Overigens getuigde Colburn vorig jaar voor Justitie in de eerste helft van het proces. Microsofts tweede getuige zal het vooral hebben over innovatie in de software-industrie.
Tot slot roept het aangeklaagde bedrijf econoom Richard Schmalensee op. Deze expert moet Microsofts kernbetoog houden: de IT-industrie verandert zo snel dat geen enkel bedrijf een dominante positie kan behouden. Overheidsbemoeienis is dan ook overbodig, aldus Microsoft. Advocaat Bill Neukom benadrukt de overname van Netscape door AOL met een waarde van tien miljard dollar. Daarbij speelt ook de hechte relatie met Sun een rol.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.