IDC weerspreekt marktgroei Windows NT

Onderzoeksbureau IDC stelt in een recent rapport dat de marktgroei van Windows NT grotendeels fictie is. De media en succesvolle 'momentum marketing' van leverancier Microsoft hebben gezorgd voor het overbrengen van onjuiste boodschappen over het product.

In het rapportStrategies for Windows NT in the enterprise melden IDC-analisten Dan Kusnetsky en Jean Bozman dat er "geen helder beeld is van de locaties en taken waarvoor Windows NT precies gebruikt wordt in de praktijk". Volgens de twee onderzoekers geven berichten in de media over de acceptatie van NT de impressie dat organisaties van diverse omvang het besturingssysteem toepassen voor velerlei taken.
"Bovendien denken veel mensen ten onrechte dat bedrijven hun investeringen in andere platformen verlaten ten gunste van Microsofts product. Dat is niet zo; NT vervangt geen andere besturingssystemen", aldus het rapport. Volgens IDC gebruiken organisaties NT vooral als een infrastructuur-server op het niveau van bedrijfsdepartementen, voor taken als bestanden en printers delen, berichten versturen en communicatie ondersteunen. De toepassing van NT als een grootschalige 'enterprise'-server die bedrijfskritische taken draait, staat nog in de kinderschoenen.
"Microsoft is sterk in het aanwenden van 'momentum marketing'; het kan rapporten over sterke omzetgroei, softwareverkoop en klantensteun uitstekend omzetten in de boodschap dat Windows NT de de facto standaard wordt", stelt Kusnetsky. Hij heeft ontdekt dat Novells Netware nog steeds veel gebruikt wordt voor departementale taken en dat Unix vooral dient als platform voor kritische applicaties (transactieverwerking, databanken). De diverse Unix-varianten lopen voor op NT wat betreft omzet. Dit betekent volgens IDC dat klanten meer willen betalen voor een beter product.
Verder zijn vorig jaar meer dan een miljoen exemplaren van Netware verkocht. "Dat is niet bepaald een stervend platform. Het enige besturingssysteem dat in 1998 afzakte, is OS/2. Dat bewijst dat kwaliteit alleen niet voldoende is; goede marketing speelt een belangrijke rol." Kusnetsky meent dat zeer weinig bedrijven hun investeringen in computeromgevingen verlaten voor NT. Wanneer dat gebeurt, is het vanwege fusies, overnames of grote herstructureringen binnen de organisatie. Vaak is NT binnengehaald om te draaien naast de besturingssystemen die al lang in gebruik zijn.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.