Nieuwe domeinregistreerders beginnen

Vijf nieuwe bedrijven zullen voortaan Internet-domeinnamen mogen registreren naast de ex-monopolist Network Solutions Incorporated (NSI). Gisteren koos de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) de bedrijven die meedoen aan de testperiode. Hieronder bevindt zich online-dienst America Online (AOL).

De andere vier nieuwe domeinregistreerders zijn het New Yorkse Register.com, een dochteronderneming van France Telecom, het Australische Melbourne IT en het internationale consortium de Internet Council of Registrars. Laatstgenoemde organisatie is mede verantwoordelijk voor het doorbreken van de monopoliepositie die NSI in 1994 van de Amerikaanse overheid had gekregen.
De benoeming van de vijf nieuwe NSI-concurrenten is de eerste grote stap van de nonprofit-instelling Icann, die vorig jaar door de regering Clinton is opgezet om de domeinregistratie over te hevelen van de overheids- naar de commerciële sector. De vijf bedrijven moeten NSI vooraf een bedrag van tienduizend dollar betalen voor de software die dat bedrijf heeft ontwikkeld voor domeinnaambeheer.
Daarnaast moeten de kersverse registreerders per adres negen dollar per jaar betalen voor opname in het register. Dat is de databank met Internet-namen die wel geheel in handen blijft van NSI. Het blijft dus nog de vraag in hoeverre dat bedrijf nu echt te maken krijgt met concurrentie. Critici stellen dat die jaarlijkse toegangsvergoeding aanzienlijk meer is dan de daadwerkelijke administratiekosten van NSI.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-04-22T00:00:00.000Z Redactie Computable