Microsoft worstelt met 'permatemps'

De tien contractwerkers die een rechtszaak tegen Microsoft hebben aangespannen, boeken een kleine overwinning. De klagers hebben de onderneming namens alle zesduizend medewerkers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de rechter gedaagd.

De zaak duurt voort, maar de software-fabrikant heeft wel, na uitspraken van de rechter, een aantal omstreden clausules uit de contracten geschrapt.
Sinds juli 1998 hebben temporele werknemers door deze clausules geen recht meer op eventuele voordelen die voortvloeien uit de huidige rechtszaak. De rechter spoorde Microsoft twee weken geleden aan de clausules uit het contract te schrappen. Uiteindelijk volgt de geschrokken onderneming deze week dit advies op. Daarmee boeken de tijdelijke werknemers een kleine overwinning.
De procedure komt voort uit een eerdere juridische strijd die in 1992 aanving. Een groep tijdelijken eiste destijds dat ze deel konden nemen aan de ziektekostenverzekering en kortingen op de aankoop van aandelen. In 1997 bepaalde de rechter dat de 'permatemps' in feite normale werknemers waren. Microsoft moest deze mensen daarom deel laten nemen aan de attractieve secundaire arbeidsvoorwaarden. De uitspraak geldt alleen voor medewerkers die tussen 1987 en 1990 bij de softwarefabrikant werkten. In de huidige zaak eisen de tijdelijken dat ze kunnen profiteren van de lucratieve optieregelingen en andere bonussen die binnen het bedrijf gelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.