Linux-bedrijf komt met acht-Xeon PC

VA Research, fabrikant van Linux-computers, steekt grote PC-leveranciers de loef af door volgende maand een server met acht Xeon-chips te lanceren. Dit hoge aantal processoren is mogelijk door de veelvuldig uitgestelde Profusion-chipset van Intel.

VA Research stelt zichzelf als doel het tijdverschil te verkleinen tussen de lancering van nieuwe hardware en het moment dat Linux daar gebruik van maakt. De lancering van achtweg Xeon-servers zorgt er nu voor dat VA voorloopt op de grote, gevestigde PC-fabrikanten. Het Linux-bedrijf heeft zelf drivers ontwikkeld waardoor Linux gebruik kan maken van de Profusion-chipset. Daarnaast heeft het de Unix-variant opgevoerd, zodat deze tot twee terabyte aan opslag kan gebruiken. Beide verbeteringen zijn weer vrijgegeven aan de 'open source'-gemeenschap.
VA verwacht in april te beginnen aan de verkoop van de nieuwe zware systemen. Dit zegt VA-directeur Larry Augustin. Concurrenten als IBM, Hewlett-Packard, Compaq en Dell komen enkele maanden later met servers die acht Xeons kunnen gebruiken. Specialisten als Sequent verkopen al langere tijd systemen die meer dan vier Xeon-processoren bevatten. Die servers zijn echter gebaseerd op eigen, gesloten architecturen.
Intel heeft zijn Profusion-chipset meerdere malen uitgesteld. Dit product moest oorspronkelijk eind vorig jaar uitkomen. Vice-president Paul Otellini zegt nu dat massaleveringen in het tweede kwartaal van dit jaar op gang komen. Een deel van de vertraging is te wijten aan testprocedures, aldus de Intel-topman. De processorfabrikant zei vorige week nog dat servers met acht processoren in het derde kwartaal op de markt verschijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.