Millennium treft kerncentrales Oekraïne

Een onafhankelijke nucleair expert in de Oekraïne denkt dat de vijf kerncentrales van de voormalige Sovjet-republiek tot stilstand zullen komen als hun computers ten offer vallen aan de millennium-bug. Hij gaat daarmee in tegen het officiële standpunt van de autoriteiten ter plaatse.

Sergei Parashin, hoofd van het Onderzoekscentrum voor Energie en Informatie maakte op een persconferentie in Kiev bekend dat "we ons in de nucleaire sector op het ergste moeten voorbereiden. En dat zou wel eens kunnen inhouden dat alle centrales tegelijk stilvallen." Hij verweet de officiële instanties het probleem niet volledig te begrijpen.
Parashin, voormalig directeur van de ontplofte kerncentrale in Tsjernobyl, doelt daarmee op geruststellende uitlatingen van Alexander Parkhomenko, directeur van Energoatom, het kernenergiebureau van de Oekraïne. Die wist eerder deze week te melden dat het millenniumprobleem aan de centrales voorbij zou gaan omdat computers daarin grotendeels ontbreken of te zeer verouderd zouden zijn. "Gelukkig is onze kernenergiesector niet helemaal gecomputeriseerd", aldus Parkhomenko, "waardoor de problemen die het Westen heeft voor ons niet zo relevant zijn".
Analisten denken dat het elektriciteitsnet van de Oekraïne al plat gaat als minstens drie van de vijf kerncentrales tot stilstand komen. Parashin zei dat de consequenties van het millenniumprobleem wel eens 'hoogst onverwacht' zouden kunnen zijn, zonder die uitspraak overigens verder toe te lichten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.