Intel optimaliseert Linux

Intel financiert softwareleverancier Cygnus voor het ontwikkelen van nieuwe compilers voor Linux die dit besturingssysteem moeten optimaliseren voor de nieuwste Pentium-processoren. Dit meldde Cygnus-president Scott Petry gisteren op de ontwikkelaarsconferentie van Intel in Palm Springs.

Petry stelt dat het 'open source' besturingssysteem dankzij dit werk 30 tot 40 procent sneller draait op Intel-chips dan voorheen. De software maakt gebruik van de MMX-multimedia-instructieset van de Pentium MMX, -Pro en -II. De compilers verkeren nu nog in de testfase en moeten eind juni uitkomen.
Cygnus werkt ondertussen alweer verder; het bedrijf wil Linux ondersteuning geven voor de nieuwe KNI (Katmai New Instructions) van de Pentium III. De eerste vruchten van dit werk zullen in de zomer van dit jaar gepresenteerd worden.
"Het is duidelijk dat Intel zijn marktaandeel wil uitbreiden buiten het desktop- en servergebied dat Microsoft bestrijkt", concludeert analist Tom Henkel van onderzoeksbureau Gartner. "Het lijkt erop dat ze gretig investeren in alles dat dat streven kan bevorderen." Intel geeft inderdaad toe dat het zijn chips wil verheffen tot "universele, verbindende architectuur waarvoor gebruikers een keuze van besturingssystemen hebben". Dit zegt Mike Pope, manager enterprise-software bij de chipproducent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-26T00:00:00.000Z Redactie Computable