Pessimisme over Getronics-cao

Het pessimisme onder de onderhandelaars over de uitkomst van de cao-besprekingen bij Getronics krijgt de overhand. "Volgens mij komen we er niet uit", reageert bestuurder Gerard van Dijk van vakbond De Unie. Het laatste overleg tussen bedrijf en de bonden heeft opnieuw geen resultaat opgeleverd.

De vorige Raamwerk Arbeidsovereenkomst (RAO) van Getronics liep op 1 januari dit jaar af. Op 28 januari onderhandelen de partijen opnieuw de verlenging van deze overeenkomst. Het is dan alles of niets. Uitzicht op een akkoord is er echter niet; de standpunten van vakbonden en het IT-bedrijf liggen nog ver uit elkaar. "Het gevaar dat de onderhandelingen worden afgebroken is aanwezig", zegt bestuurder John Koudys van CNV Dienstenbond.
"Getronics heeft het idee dat de cao staat en dat we met enkele kleine aanpassingen verder kunnen gaan. Maar wij willen een volwaardige overeenkomst", aldus Gerard van Hees van FNV Bondgenoten. Volgens zijn collega Jeroen Sparla van VHP denkt Getronics dat er veel onderhandelingsruimte is. "Wij hebben een aantal belangrijke voorstellen gedaan. Dit willen we binnenhalen en er is zodoende weinig wisselgeld mogelijk."
Er zijn acht belangrijke geschilpunten, zo blijkt uit informatie van CNV aan de leden. Er is nog geen overeenstemming over de salarisaanpassing. Getronics wil minder vergaande afspraken maken over een keuzemodel dan de vakorganisaties. Dit model biedt werknemers mogelijkheden om zelf invulling te geven aan de afspraken door bijvoorbeeld vrije dagen te kopen of verkopen. De werkgever wil slechts beperkte afspraken maken over deeltijd en kinderopvang. Verder wil het bedrijf geen aparte regeling voor of afspraken over calamiteitenverlof, transformaties of vakbondsfaciliteiten.
Ook wil Getronics inzake de Arbeidstijdenwet het ruimere regime toepassen. Dan zijn werknemers meer inzetbaar en op minder aantrekkelijke momenten. "Ook betreffende de nieuwe wet Flex en Zekerheid wil uw werkgever afspraken maken over een verslechtering van de positie van werknemers als het gaat om tijdelijke contracten en opzeggingstermijnen", aldus de CNV-brief.
"We zijn er weliswaar nog niet uit, maar er is sprake van goed en druk overleg. We hebben nu wat extra tijd om een aantal inhoudelijke onderwerpen uit te diepen", aldus personeelsmanager Mattijs Kropholler van Getronics.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.