Getronics breekt cao-gesprekken af

Getronics breekt de onderhandelingen met de vakbonden over een nieuwe cao voorlopig af. De onderneming annuleert de bijeenkomst die vandaag had moeten plaatsvinden. Uitspraken van vakbondsbestuurders in een artikel in Computable afgelopen week gaven aanleiding tot deze stap.

Volgens personeelsmanager Mattijs Kropholler moet Getronics opnieuw zijn positie bepalen. Het bedrijf praat in ieder geval niet meer met bestuurder Gerard van Dijk van De Unie. Deze vakbondsman meldde vorige week inComputable dat partijen er volgens hem niet meer uitkomen. Volgens Kropholler was afgesproken geen inhoudelijke uitspraken te doen over de onderhandelingen. Van Dijk vindt dat Getronics een rookgordijn optrekt om de aandacht af te leiden van de echte problemen: de verschillen in standpunten.
De Getronics-onderhandelaar heeft zich tevens geërgerd aan de brief van CNV aan zijn leden. Deze bond schreef dat de standpunten van partijen nog ver uit elkaar liggen en noemde acht geschilpunten. Volgens Kropholler hanteert bestuurder John Koudys in deze brief "ouderwets vakbondsjargon". Getronics gaat nu onderzoeken hoe de overige onderhandelaars, Gerard van Hees (FNV) en Jeroen Sparla, (VHP) verder willen. Kropholler noemt de nieuwe situatie "heel vervelend, want we waren er praktisch uit".
Koudys noemt de beslissing van Getronics een "afleidingsmanoeuvre". Hij meent dat het bedrijf een wig tussen de bonden probeert te drijven. "Waar het echt om gaat is dat de partijen ver uit elkaar liggen." Hij geeft aan dat er oud zeer zit bij Getronics. Van Dijk had al eerder uitspraken gedaan die de onderneming niet bevielen. Ook een kritische brief van CNV aan de leden over de pensioenregeling bij Getronics viel niet in goede aarde.
Van Hees vindt het jammer dat de onderhandelingen van het ene obstakel naar het andere hobbelen. Toch blijft hij optimistisch over de kansen van een nieuwe cao. "De partijen moeten er wel aan wennen dat deze cao zo belangrijk is, dat ook de pers hier aandacht aan besteedt." Hij acht het uitgesloten dat alleen FNV en VHP een akkoord sluiten met Getronics.
Kropholler waarschuwt de bonden dat Getronics ook arbeidsvoorwaarden kan afsluiten met de eigen werknemers en ondernemingsraden. "De onderneming heeft dit in het verleden ook gedaan en daarover waren veel klachten", aldus Koudys. Hij vindt dit geen reële optie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.