EU-richtlijn plaatst slot op Internet

De Europese richtlijn voor auteursrecht is een duidelijke aanzet om Internet op slot te doen. Dit is de mening van Bernt Hugenholtz, hoogleraar Informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.

De Europese Consumentenorganisatie en een aantal Europarlementariërs delen zijn mening. Het Europees Parlement schaarde zich vorige week wel achter de richtlijn.
Professor Hugenholtz noemt de richtlijn "een aan elkaar geplakt rotzooitje van individuele belangen". De hoogleraar zegt dat de systematiek ontbreekt. "Specialisten zullen hierin verzuipen. Het doel van de richtlijn was harmonisatie, het resultaat is een wirwar."
De richtlijn voor auteursrecht in de informatiemaatschappij beoogt het illegaal kopiëren van beschermde werken via ondermeer Internet een halt toe te roepen. Een strikte interpretatie van de nieuwe wetgeving maakt tijdelijke kopieën en gegevensopslag van informatie die op het wereldwijde web staat, niet meer mogelijk zonder toestemming van de auteur. Ook consumenten dreigen goedkeuring te moeten vragen voor kopieën die ze voor eigen gebruik willen maken. Als het aan het Parlement ligt moeten ze hiervoor ook compensatie betalen.
Volgens criticasters slaat de Commissie met het ontwerp door. Hugenholtz spreekt van een "auteursrechtelijke machtsgreep". De hoogleraar vindt dat de auteursrechtelijke problemen die door de groei van Internet ontstaan, voor een groot deel opgelost kunnen worden binnen het huidige stelsel, dus zonder wetswijzigingen. "Ik had liever nog een aantal jaren gewacht, om de verdere ontwikkeling van Internet af te wachten. Wat nu gebeurt is paniekvoetbal door de rechthebbenden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-02-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.