IBM en Hitachi bundelen chiponderzoek

Hitachi en IBM gaan samenwerken aan innovatie in de halfgeleidertechnologie. Gezamenlijk onderzoeken ze de mogelijkheden van 32- en zelfs 22-nanometerchips.

Chipfabrikant IBM en hardwareleverancier Hitachi zijn een samenwerkingsverband gestart om innovatie op het gebied van halfgeleiders aan te jagen. Het is de eerste keer dat de bedrijven op dit vlak samenwerken.

Doel van het verbond is te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de afmetingen van transistors verder te verkleinen. Transistors zijn belangrijke onderdelen van de chips die onder meer in computerprocessoren zitten. Alle elementen worden steeds kleiner zodat er meer tegelijkertijd kunnen worden gebruikt voor het verbeteren van de snelheid en rekenkracht van computers. Er wordt momenteel door verschillende chipfabrikanten hard gewerkt aan chips met een afmeting van 32 nanometer. In de volgende stap komen er chips van slechts 22 nanometer groot. Een nanometer (nm) is een miljoenste millimeter.

Onderzoekskosten

Aan de hand van de nieuwste technologie proberen de onderzoekers onder andere meer inzicht te krijgen in de fysieke kenmerken van de chips. Het onderzoek wordt uitgevoerd in IBM's laboratoria in New York en Albany.

Voor de bedrijven komt de samenwerking vooral voort uit kostenbesparing. "Door het combineren van individueel onderzoek en intellectueel eigendom kunnen we de kosten voor noodzakelijk onderzoek aanzienlijk verlagen", aldus Bernie Meyerson, cto van IBM's System & Technology Group.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-10T12:16:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.