Cap Gemini rondt overname Accu af

Het computercentrum Accu van de Universiteit Utrecht gaat 1 april over naar Cap Gemini. Daarmee is een moeizaam overnameproces van veertien maanden lang afgerond. De onderhandelaars hebben zelfs op de dag van de contractondertekening tot op de laatste minuut door-onderhandeld.

business unit binnen Caps beheerdivisieInformation Systems Management. Voor de juridische inbedding (vanwege pensioenregelingen) is het Accu gegoten in de zogeheten Cap Gemini Sourcing BV. Manager van debusiness unit wordt Fred Bushoff. De huidige Accu-directeur Jaap Loeve krijgt een andere functie bij het bedrijf. Voor de aansturing van de IT-activiteiten creëert de universiteit een IT-stafafdeling als onderdeel van het 'universitair strategisch programma'. IT-manager wordt Peter Schellemans, afkomstig van de faculteit Letteren.
Van de ruim 115 Accu-medewerkers hebben 88 het nieuwe arbeidscontract ondertekend. Bijna een kwart van het personeel is vertrokken. Dat valt mee gezien de voortdurende protesten. Volgens dienstraad-voorzitter Alex Goyarts zijn de felste tegenstanders inmiddels bijna allemaal vertrokken en stond het overige personeel voor de keuze: goedkeuren van het sociaal plan of actievoeren.
Abvakabo-consulent Jan Boersma erkent dat het de vakbonden niet gelukt is het college van bestuur te overtuigen het Accu niet te verkopen. Hij is wel te spreken over het sociaal plan. Kern daarvan is de afspraak dat Accu-medewerkers de komende drie jaar dezelfde baan houden met gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden. Na een jaar volgt een evaluatie. Voor medewerkers bestaat dan de mogelijkheid tot herplaatsing bij de universiteit. Een begeleidingscommissie coördineert het integratieproces.
De acquisitie gaat met gesloten beurzen. In plaats van een overnamesom ligt er een pakket afspraken op tafel. Cap Gemini heeft het bestuurscollege ervan kunnen overtuigen dat het Accu pas na diverse efficiëntie-maatregelen winstgevend kan worden. Cap investeert vijf miljoen in een integratie- en opleidingsprogramma. Voor het sociaal plan is een fonds in het leven geroepen, waar Cap een half miljoen en de universiteit 1,5 miljoen gulden inlegt. Naar verwachting zal het bedrijf hier geld moeten bijleggen, al hangt dat af van het gedrag van de medewerkers in het eerste jaar. Hoe groot de investeringen van Cap Gemini zijn, wil het niet zeggen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-11T00:00:00.000Z Redactie Computable