Terminal Server van de markt gehaald

Microsofts Terminal Server-software voor Windows NT is tot eind april nauwelijks verkrijgbaar. De leverancier moet zijn product Java-compliant maken. Daardoor lopen automatiseringsprojecten, waaronder één bij KLM, vertraging op.

KLM implementeert momenteel een 'slanke client/server'-omgeving voor E-planner, de planningsoftware van Exact. Daarbij is voor de Terminal Server van Microsoft gekozen om een hoger prestatieniveau te krijgen voor relatief lage kosten. In totaal kost dit project twintig- tot veertigduizend gulden - voor KLM een relatief klein project. De luchtvaartmaatschappij kreeg vorige week van leverancier Pinewood te horen dat de benodigde slanke client-software niet verkrijgbaar is. De oorzaak ligt in de aanwezigheid van niet-officiële Java in de browser die wordt meegeleverd met het serverproduct. Het project wordt nu noodgedwongen twee maanden uitgesteld, aldus een manager binnen KLM's IT-afdeling.
Woordvoerder Alain Meeus van Microsoft bevestigt dat Terminal Server moeilijk verkrijgbaar is. De softwarereus moet van de rechter al zijn producten met Java-technologie aanpassen aan Suns richtlijnen. "Maar het zijn alleen de fysieke dozen met het product die nu minder verkrijgbaar zijn. De meeste van onze klanten, met name de grote, hebben een 'open contract'; zij krijgen al onze software toegestuurd en schaffen dan licenties aan voor het echte gebruik."
Volgens Meeus gaat het hier om een klein probleem, dat slechts klanten treft die software in de winkel willen kopen. De oorzaak ligt volgens hem niet louter in het conformeren aan Suns Java-richtlijnen. Het komt ook door de eigen wijziging van de licentie-overeenkomst. "Daarvoor moeten de producten terug naar de productiesite in Ierland." Hij verwacht dat alles komende maand weer op orde is.
Rashied Akrum van de Nederlandse slanke client/server-gebruikersgroep zegt dat er veel vraag is naar slanke client-software, waaronder ook die van Microsoft. Verkrijgbaarheid is dus geen 'klein probleem'. Ook marketingmanager Jane Rimmer van Citrix, leverancier van de technologie waarop Terminal Server is gebaseerd, spreekt van oprispingen in de levering van Microsofts NT-productlijn vanwege de Java-aanpassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-24T00:00:00.000Z Redactie Computable