Tulip betreedt zware server-markt

Directeur Hans van Helden bouwt aan Tulip nieuwe-stijl. De computerfabrikant probeert zich te ontworstelen aan het imago van dozenschuiver en meet zich de rol van dienstverlener aan. Het bedrijf biedt bijvoorbeeld met hulp van Data General krachtige IT-oplossingen aan.

Van Helden, die in het post-Hetzenauer- & Romein-tijdperk de Tulip-erfenis beheert, tovert het woord 'klantgericht' uit de hoge hoed. "Tulip denkt niet meer in producten, maar is oplossingsgericht", roept hij. "Wij bieden samen met partners oplossingen aan, waarbij we meer willen doen dan alleen het afleveren van de computers. Het installeren, het regelen van het onderhoud, het geven van trainingen, het voeren van projectmanagement: dat kunnen wij ook." Daarnaast wijst Van Helden op het technologisch maatwerk dat Tulip levert. Hij ziet de omzet iedere maand wat groeien en verwacht eind dit jaar enkele miljoenen winst.
Eén van de eerste acties is Tulips entree op de markt van zware servers. Het biedt de Aviion-machines van Data General aan onder eigen naam. Omgekeerd mag het eveneens met zichzelf worstelende Data General de PC's en lichtere servers van Tulip verkopen. Beide bedrijven hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Volgens Van Helden beantwoordt dit aan de groeiende vraag van klanten naar zwaardere IT-oplossingen. De keuze viel op Data General omdat beide bedrijven elkaar op de server-markt niet bijten en Data General over eigen data-opslagtechnologie beschikt.
De Tulip-organisatie is opgebouwd rond vier groepen: Computers, Connect, Explore en Educate. Tulip Connect richt zich op elektronische handel. Van Helden verwacht dat binnen drie jaar de helft van de omzet via Internet-bestellingen binnenkomt. Tulip levert overigens niet rechtstreeks aan klanten; de uitvoering van de e-orders loopt via de dealers. Met Tulip Explore wil Van Helden de (dure) expertise op het gebied van onderzoek en ontwikkeling beter uitnutten door die aan derden aan te bieden. Tulip Educate richt zich op de educatieve markt. Van Helden meldt zonder namen te willen noemen dat het bedrijf met andere partijen aan een totaaloplossing voor scholen werkt. Een belangrijk project, omdat de onderneming meer Nederlandse omzet wil halen. Nog steeds komen de opbrengsten voor een groot deel (70 procent) uit het buitenland.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.