Philips twijfelt aan High Tech Campus

Philips zet vraagtekens bij de verdere ontwikkeling van de prestigieuze High Tech Campus in Eindhoven. Dit zegt Richard de Lange, bestuursvoorzitter Philips Electronics Nederland en hoofddirecteur Philips Nederland, in verschillende dagbladen.

Als de overheid niet volledig meewerkt, ziet Philips de complete uitvoering van de oorspronkelijke plannen niet meer zitten.
De High Tech Campus moet Philips' mondiale onderzoekslaboratorium worden (zie: Computable Online,Philips Natlab breidt uit). Het concern heeft daarvoor negenhonderd miljoen gulden verdeeld over vijf jaar uitgetrokken. Op dit moment loopt de eerste fase van het project. Voor Philips verder gaat met fase twee en drie, wil het 'weer afwegingen maken'. Een gunstige behandeling door de Nederlandse overheid is daarbij een voorwaarde. Het concern wil onder meer verbetering van de infrastructuur en het technisch onderwijs, en blijvende ondersteuning van onderzoeksprojecten.
Philips besteedt volgens De Lange 40 procent van zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Dat is meer dan de drie bedrijven die volgen in het rijtje van grote investeerders in Nederland (Unilever, Shell en Akzo Nobel) samen, aldus de directeur. Van het R&D-budget is driehonderd miljoen gulden bestemd voor onderzoek gericht op de langere termijn. Andere landen willen dat soort onderzoek graag in huis halen, omdat ze dan profiteren van de 'spin-off' ervan, zo waarschuwt De Lange.
Het zit de directeur dwars dat de subsidies aan Philips om onderzoek te stimuleren gekort zijn. Volgens een herenakkoord tussen het concern en de overheid was al een plafond ingesteld van honderd miljoen gulden. Dat is al minder dan het bedrag waar Philips eigenlijk recht op heeft. Dat maximum is nu ook nog eens gekort naar 65 miljoen gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.