Aantal IT-overnames dit jaar verdubbeld

Het aantal strategische allianties van Nederlandse IT-bedrijven is in het eerste kwartaal van 1999 verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Naast onzekerheden over de IT-markt na het afronden van de vele millennium- en euroklussen, spelen internationalisering en het goede beursklimaat een rol.

Het merendeel van de Nederlandse bedrijven zoekt partners echter nog niet buiten de grens.
Dit concludeert Van den Boom Groep (Vdbg) uit Nieuwegein. In een anderhalf jaar durend onderzoek heeft Vdbg alle overnames en deelnames op de Nederlandse IT-markt geregistreerd en gekwalificeerd. De verdubbeling van het aantal overnames en deelnames versnelt de consolidatie van wat Vdbg een gefragmenteerde industrie noemt.
Er zijn verschillende verklaringen voor die versnelling. Omdat 2000- en europrojecten bijna allemaal klaar zijn, groeit bij veel kleine en middelgrote dienstverleners de onzekerheid over de continuïteit van toekomstige bedrijfsactiviteiten. Grote IT-bedrijven daarentegen zien een positieve winstontwikkeling, en zolang de koersen stijgen, zijn met aandelen betaalde overnames relatief goedkoop.
Gerard Montanus van investeringsmaatschappij Atlas Ventures ziet nog andere oorzaken. "De ontwikkelingen gaan steeds sneller, wat het in huis ontwikkelen van technologie bemoeilijkt. Overnames kunnen dan uitkomst bieden." Verder is de toename een mondiale trend. Volgens Broadview groeide de omvang van het aantal wereldwijde IT-transacties met 87 procent naar vijfhonderd miljard dollar. De huidige toename verklaart Montanus deels met een komende wijziging in de Amerikaanse financiële regelgeving. "Over anderhalf jaar moeten overnamekosten op de resultatenrekening verschijnen, in plaats van ze af te boeken op de balans. Dat heeft een negatief effect op de winst per aandeel, waardoor overnames minder aantrekkelijk worden voor aandeelhouders."
Nederlandse bedrijven kijken weinig over de grens. Bij ruim 70 procent van alle overnames of deelnames zijn twee Nederlandse bedrijven betrokken, zo blijkt uit de Vdbg-cijfers. Dienstverleners als Cap Gemini, CMG, Simac en Getronics zijn eigenlijk de enige die internationaal acquireren. Echter, na 2000 en de euro richten de IT-afnemers zich weer op strategische IT-projecten, die een Europese of zelfs mondiale invalshoek vereisen, zo verwachten de onderzoekers.
Vdbg constateert dat in Nederland relatief weinig Internet-bedrijven betrokken zijn bij strategische allianties. "Op het gebied van e-handel staan Internet-bedrijven nog in de kinderschoenen. De Nederlandse thuismarkt is schijnbaar te klein om op dit gebied succesvol te worden", aldus Montanus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.