STC regelt effectendiensten via Internet

Ook het gebruik van Internet in het effectenverkeer wordt aan regels gebonden. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) gaat daarvoor zorgen.

Effectendiensten op Internet vallen onder het wettelijk toezicht van de STE, als zij in of vanuit Nederland worden aangeboden dan wel (mede) op de Nederlandse markt zijn gericht.
Ook buitenlandse websites die zich expliciet op Nederlandse beleggers richten, bijvoorbeeld via een e-mail campagne in het Nederlands, vallen onder het toezicht. Maar gelet op de aard van het medium wil de STE geen garanties bieden voor een volledig dekkende controle.
Overigens gaat de STE ook letten op informatie voor beleggers via Internet, bijvoorbeeld bij een emissie-prospectus. Plaatsing op Internet alléén volstaat niet; een gedrukte versie blijft nodig. Daarnaast wordt gelet op het ongevraagd toezenden van elektronische post. Het verbod op het ongevraagd telefonisch of in persoon benaderen van beleggers waarmee nog geen zakelijke relatie bestaat, het zogenaamde 'cold calling', omvat nu ook ongevraagd toezenden van e-mail.
De STE gaat verder extra aandacht besteden aan de veiligheid van beurs-orderlijnen via Internet. Een onafhankelijke edp-audit wordt noodzakelijk geacht. Overigens gelden voor deze lijnen dezelfde wettelijke eisen als voor het effectenverkeer buiten Internet. Op Internet moeten de klanten van een effectenhandel even zeker zijn van bescherming en rechtszekerheid als die daarbuiten. Extra zorg moet worden besteed aan de privacy van klanten en de verificatie van hun identiteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.