Asml gaat in zee met EUV-consortium

De Nederlandse producent van apparatuur voor het vervaardigen van chips, Asm Lithography (Asml) heeft een contract getekend voor deelname aan de Extreme Ultraviolet Limited Liability Company (EUV-LLC).

In dit consortium zitten Intel, Motorola, AMD en onderdelen van het Amerikaanse ministerie van Energie. Via een in februari jongstleden gesloten overeenkomst met dit ministerie was Asml al betrokken bij de plannen van dit consortium. EUV-LLC richt zich op het ontwikkelen van extreme ultraviolet lithografie. Deze wordt samen met de 'electron beam'-technologie door de halfgeleiderindustrie, verenigd in Sematech, ondersteund.
De deelname aan het EUV-consortium betekent niet dat Asml andere technologieën de rug toe keert. Het is onder meer via Applied Materials en Lucent ook betrokken bij 'electron beam', ook bekend onder de naam Scalpel, en werkt in het Europese programma IPL met Infineon (voormalige halfgeleiderdivisie van Siemens), IMS en Leica mee aan het ontwikkelen van ion-beam lithografie.
Gelijktijdig met de contractondertekening van Asml met het EUV-consortium deed het gerucht de ronde dat Intel zijn zinnen heeft gezet op het belang van Philips in Asml. Het Eindhovense elektronicaconcern bezit 23,9 procent van de Asml-aandelen en zegt van niets te weten. Het voegt daaraan toe dat volgens afspraak de aandelen niet voor medio maart 2000 verkocht mogen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.