Salarisgroei IT'ers neemt opeens af

De enorme salarisstijgingen in de Nederlandse IT-branche behoren tot het verleden. De tweede helft van dit jaar nam de gemiddelde beloning zelfs af. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau De Breed en Partners onder 4549 automatiseerders. Leegloop en het jaar 2000 zijn de voornaamste oorzaken.

In juli dit jaar bedroeg de gemiddelde jaarlijkse beloning van de Nederlandse automatiseerder 92.548 gulden, 5 procent meer dan in 1998, met een gemiddelde beloning van 87.739 gulden. In de tweede helft van dit jaar vond een omslag plaats. Over het gehele jaar genomen verdient de automatiseerder nu gemiddeld 90.325 gulden, een stijging van 3 procent tegenover 1998.
Dit komt door een omslag die lijkt plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Met name detacheringsbedrijven kampen met reservebanken vol automatiseerders die wachten op een volgende opdracht. Dit komt doordat de millennium-opdrachten aflopen en klanten uit vrees voor de eeuwwende nieuwe orders uitstellen. IT-bedrijven wachten hierdoor met personeelswerving.
"De druk op de arbeidsmarkt is de laatste maanden afgenomen. Bedrijven aarzelen over de start van nieuwe IT-projecten", zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. "Bovendien neemt het investeringsquotum - het deel van de winst dat opnieuw wordt geïnvesteerd - af in Nederland." Doordat de druk op de arbeidsmarkt afneemt, stijgen de salarissen minder snel. De detacheerders beweren dat de personeelswerving volgend jaar weer volledig op stoom komt. Van Hees twijfelt; "dit hangt af van de investeringsbereidheid". FNV Bondgenoten houdt desondanks vast aan de looneis van 4 procent. "Er is de afgelopen tijd ontzettend veel geld verdiend door automatiseringsbedrijven. Daarnaast gaan ook de salarissen van de managers over de kop en neemt de inflatie toe. Hierdoor is de looneis van 4 procent gerechtvaardigd."
IT-directeuren verdienen in Nederland gemiddeld 182.196 gulden per jaar, 7 procent meer dan het jaar ervoor. Uit een Engels onderzoek van New Bridge Street Consultants blijkt dat de directeuren in de IT-branche de slechtst betaalde managers zijn. De absolute topman van een tophonderd bedrijf verdient in Engeland jaarlijks bijna twee miljoen gulden, de directeur van een automatiseringsbedrijf komt daar net boven de één miljoen gulden uit.
Een aantal Nederlandse beroepsgroepen zag het salaris in 1999 dalen. Zo verdienen de projectleiders 1 procent minder dan vorig jaar. Hun salaris bedraagt nu ruim een ton. Het loon van de marketingmanagers, databasespecialisten, telecommanagers en verkopers daalde eveneens, maar het relatief geringe aantal respondenten uit deze beroepsgroepen kan de resultaten vertekenen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.