Telewerker moet zelf werkplek financieren

Werkgevers raken sterker overtuigd van de positieve effecten van telewerken. Toch moet de telewerker in de regel zelf zijn thuiswerkplek inrichten en financieren. Dit blijkt uit onderzoek van het Bredase marktonderzoekbureau Heliview bij 741 huishoudens in Nederland met een PC.

Slechts 29 procent van de telewerkers kan rekenen op een financiële bijdrage van de werkgever. De bijdrage van de werkgever in de kosten van de thuiswerkplek bedraagt slechts 4 procent. Dit ondanks het feit dat door werknemers met een PC gemiddeld zo'n 5 uur per week thuis wordt gewerkt. De bijdrage van de werkgever in de kosten bedraagt voor telewerkers gemiddeld 26 procent, voor niet-telewerkers 3 procent.
De kosten van inrichting van de thuiswerkplek zijn met 2.225 gulden bijna even hoog als die van een gemiddelde kantoorwerkplek (2.585 gulden). Bij niet-telewerkers bedragen de kosten van de thuiswerkplek gemiddeld slechts 1.222 gulden. Bij ongeveer een kwart van de telewerkers heeft de inrichting van de thuiswerkplek geen enkele invloed gehad op de inrichting van de kantoorwerkplek. Bij 14 procent is de kantoorwerkplek opgeheven en bij 8 procent moet de kantoorwerkplek sindsdien worden gedeeld met een collega.
Andere uitkomsten van het onderzoek zijn: hoe hoger de opleiding, hoe vaker sprake is van structureel telewerken; telewerkers brengen wekelijks gemiddeld 14,6 uur door op hun thuiswerkplek, waarvan 9,3 uur voor beroepsmatige activiteiten; telewerkers gebruiken hun computer ook intensiever voor hobby-activiteiten; hoe hoger de opleiding, hoe vaker de PC gebruikt wordt voor beroep; hoe hoger de opleiding, hoe meer uren wekelijks op de thuiswerkplek worden doorgebracht en hoe hoger de opleiding, hoe meer de werkgever bijdraagt aan de inrichting van de thuiswerkplek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-17T00:00:00.000Z Redactie Computable