Novell niet weggevaagd door Windows NT

De slachting die Windows NT volgens velen in de Novell-gelederen zou aanrichten, is vooralsnog uitgebleven. NT wint wel terrein als besturingssysteem. Linux slaat in de zakelijke markt nauwelijks aan. Dat blijkt uit het Heliview-onderzoek Hardwareplatforms 1999.

Het marktaandeel van Novell zakte de afgelopen twee jaar van 27,1 naar 24,4 procent. Microsoft zag het NT-marktaandeel stijgen van 9,2 naar 15,7 procent. Het gebruik ervan groeit fors, maar niet alleen ten koste van Novell. Praktisch alle hardwareplatformen doen een stapje terug. Unix zakt van 7,2 naar 6,7 procent. De bedrijfseigen systemen, zoals HP9000, Digital VMS en Alpha, deden eveneens een stapje terug. Uitzondering is Sun, dat tegenover twee jaar geleden 0,1 procent winst boekte. Het marktaandeel van de AS/400 (3,3 procent) bleef de afgelopen jaren gelijk.
De bijna negenduizend geïnterviewden komen uit: industrie, bouw, transport, detail- en groothandel, financiële wereld, dienstverlening, overheid, onderwijs en gezondheidszorg. Bij de selectie is rekening gehouden met de bedrijfsgrootte.
De AS/400 is populair in transport, industrie en overheid. Dat hangt samen met de vele standaardapplicaties die beschikbaar zijn. Digital VMS heeft een trouwe aanhang bij dienstverlening, industrie en groothandel. Ook bij overheid en onderwijs komt het VMS-platform nog regelmatig voor. Hetzelfde geldt voor Digital Alpha-computers, die nu onder Compaq vallen. De HP9000 is populair bij bouw, transport, groothandel, financiële dienstverlening en overheid, vooral in grotere organisaties (meer dan tweehonderd werknemers). Het MVS-mainframe staat vrijwel alleen bij banken en verzekeraars, en de overheid. Sun-werkstations komen voor in elke branche. Hetzelfde geldt voor de overige Unix-systemen. Heliview schat dat er nog veertig MVS-sites in Nederland zijn.
Ongeveer de helft van de organisaties die computers gebruiken, heeft een netwerk: NT of Novell. Bij vestigingen met vijf tot tien geautomatiseerde werkplekken heeft Novell een penetratiegraad van 37,4 procent, tegenover 16,8 procent voor NT. Novell blijft in alle categorieën populairder dan NT, afgezien van organisaties met meer dan honderd werkplekken.
Vooral kleinere vestigingen proberen Linux uit. Niemand zet Linux bedrijfsbreed in. Slechts op 0,2 procent van de PC's en op 0,8 procent van de servers is Linux geïnstalleerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.