Frequenties GSM-opvolger lente 2000 verdeeld

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat gaat in het komende voorjaar de frequenties verdelen voor de derde generatie mobiele telecommunicatie. Ze ziet ruimte voor vier of vijf landelijke vergunningen.

De opvolger van gsm heet Umts (Universal Mobile Telecommunications System). Deze nieuwe standaard heeft veel functionaliteit. Om dit allemaal te kunnen bieden is veel frequentieruimte vereist.
Umts is een digitaal systeem met een hoge bandbreedte. Naast het mobiel gebruik van Internet biedt het ook spraaktelefonie met een geluidskwaliteit vergelijkbaar met de telefoon van het vaste net. Bovendien zal Umts voor het eerst volledige wereldwijde dekking bieden. Eind dit jaar komen alle frequenties die aan Nederland zijn toegewezen beschikbaar.
Umts maakt het mogelijk persoonlijke multi-mediacommunicatie aan een breed publiek te bieden. Deze communicatie staat los van locatie, netwerk of terminal. Gegevensoverdracht heeft een snelheid van maximaal 2 megabit per seconde.
Voor de toekomstige ontwikkeling van Umts is aanvullende frequentieruimte nodig. Om de marktvraag vanaf 2010 te kunnen opvangen zal Verkeer en Waterstaat aandringen op uitbreiding van de frequentieruimte die voor Umts beschikbaar is. Het ministerie gaat zich daarvoor hard maken tijdens de Wereld Radio Conferentie in 2000. Commerciële introductie zal naar verwachting per 1 januari 2002 mogelijk zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.