Vanenburg Group valt ten prooi aan chaos

Investeringsmaatschappij Vanenburg Group ondervindt grote problemen in het beheren van zijn belangen. Volgens marktkenners heeft Vanenburg te weinig expertise in huis om zijn investeringen te beheren. "Ze hebben geen tijd, geen verstand van zaken en geen commitment", meent één van de zegslieden.

Toen het goed ging met het Baan-imperium, investeerde het toenmalige Baan Investment, nu Vanenburg Group, in korte tijd in ruim tweehonderd IT-bedrijven. Sinds het eind van het Baan-sprookje kan Vanenburg Group echter niet voldoen aan de kenmerken van een moderne investeringsmaatschappij. Deze begeleiden 'hun' bedrijven nauwlettend en brengen, naast geld, kennis en managementervaring in.
Na de sanering van vorig jaar heeft het voormalige Baan Investment naar verluidt een schifting gemaakt in zijn bedrijvenportfolio. Het onderscheidde veelbelovende ondernemingen, waar nog tijd en energie in wordt gestoken, en de 'rest', waar Vanenburg geen actieve rol meer in kan spelen omdat het daar de middelen niet voor heeft. Vanenburg erkent bij monde van woordvoerder Axel Pothof dat er een sanering is geweest, maar ontkent dat er momenteel een capaciteitsgebrek is om bedrijven te begeleiden.
Naast de malaise in de investeringstak kondigde Vanenburg begin deze week een reorganisatie aan van zijn twee grootste dochters. Nadat de beursplannen van vorig jaar al in de koelkast verdwenen waren, gaan Vanenburg Business Systems en Vanenburg Business Associates als partners gezamenlijk de markt op. Ze gaan zowel software als implementatiediensten leveren onder de naam Vanenburg Solution Provider. De reorganisatie moet de bedrijfsvoering helderder en efficiënter maken. Beide bedrijven hebben in totaal 1250 mensen in dienst en draaien een omzet van 120 miljoen dollar. Vanenburg Group telt tweeduizend medewerkers.
Om de chaos binnen de investeringstak te beteugelen, heeft Vanenburg-topman Herman Frijling al in een eerder stadium maatregelen genomen. Alle bedrijven waar de investeerder een meerderheidsbelang in heeft, naar verluidt een tiental, zijn onder de persoonlijke supervisie van Frijling komen te staan.
Vanenburg lijkt de situatie nauwelijks onder controle te hebben. "Ze hebben niet in de peiling wat wel en niet goed loopt", aldus een zegsman. De bedrijven waarin de maatschappij een minderheidsbelang heeft, circa tweehonderd, worden beheerd door vijf parttime investeringsmanagers. Er is geen enkele investeringsmaatschappij die met zo weinig menskracht zijn bedrijvenportfolio beheert.
De kans op een glorieuze toekomst voor Vanenburg is volgens kenners niet groot. Succesvolle investeerders behalen veelal rendementen van 40 tot 50 procent op hun investeringen. Het duurt volgens insiders echter nog twee tot drie jaar voordat duidelijk wordt hoe het afloopt met de Vanenburg-investeringen. "Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de prestaties van Baan, want daar moeten al die investeringen het toch van hebben", aldus een zegsman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.