Top reageert te traag op IT-ontwikkelingen

De top van het Nederlandse bedrijfsleven moet zich meer en sneller verdiepen in hedendaagse ontwikkelingen, anders zijn veel ondernemingen ten dode opgeschreven. Dit is de mening van een aantal IT-managers dat deelnam aan een besloten sessie van Ernst & Young in de Erasmus Universiteit.

Bestuursleden die zich niet laten heropvoeden, moeten verdwijnen.
De IT-directeuren hebben het nodige aan te merken op de besturen van de bedrijven. "Ze zouden een halve dag per week met hun poten in de modder moeten staan", luidde een aanbeveling tijdens de discussie over de ontwikkelingen op IT-gebied en de gevolgen hiervan voor organisaties en management. De IT'ers klagen over het tempo waarmee veel raden van bestuur inspelen op de ontwikkelingen. In het digitale tijdperk, waarbij Internet-jaren ongeveer drie maanden duren, kan een achterstand dodelijk zijn.
Om een omslag te bereiken, moet er volgens de IT-managers wel het een en ander veranderen in de directies. De Raden van Bestuur moeten bijvoorbeeld worden opgevoed. Niet iedereen geloofde dat heropvoeding helpt. "Dat is een hopeloze zaak. Als ze het nu niet kunnen, leren ze het nooit", oordeelde K. van Ierlant, interimmanager bij energiebedrijf Eneco. Volgens hem is vervanging van de bestuurders vaak een betere optie.
De IT-directeuren zijn niet optimistisch over de daadkracht van de raden van bestuur en de snelheid waarmee ze zich aanpassen aan deze ontwikkeling. Veel managers komen immers aan het einde van hun carrière nog in een bestuursfunctie terecht en groeien zodoende boven hun capaciteiten uit. "Dan ontstaat er een doe-maar-niet-management", aldus Jacob Verschuur, manager ICT van Ernst & Young Interimmanagement.
Verschuur illustreerde de frustraties over het management met de twijfel die in het Nederlandse bedrijfsleven heerst bij het aantrekken van interim IT-managers. Terwijl ondernemingen in andere landen de besprekingen in korte tijd afronden, laten de Nederlanders maanden verstrijken. Die twijfel neemt met name de laatste weken toe. Veel ondernemingen willen kennelijk de gevolgen van de millennium-problematiek afwachten voordat ze een tijdelijke IT-manager aannemen. Dezelfde afwachtende houding die ervoor zorgt dat sommige bedrijven niet klaar zijn voor de eeuwwisseling, houdt nu de managers automatisering buiten de deur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-02T00:00:00.000Z Redactie Computable