Verloren 'mobieltjes' maken bedrijven kwetsbaar

Werknemers blijven notebooks, mobiele telefoons en pda's in grote aantallen verliezen en bedrijven hanteren vaak geen goede beveiligingsvoorzieningen voor deze apparaten. De gevolgen kunnen desastreus zijn.

Voor het tweede jaar op rij voerden Infosecurity Europe en Computer Weekly in opdracht van Pointsec Mobile Technologies een enquête onder zakelijke gebruikers van mobiele it-apparatuur in Britse bedrijven. Uit de 'PDA Usage Survey 2003' blijkt dat zo'n 40 procent van de respondenten wel eens een mobiele telefoon heeft verloren en 25 procent een notebook dan wel pda kwijt was.
 
Dat is een slechte zaak, want driekwart van de respondenten plaatsten in hun pda zowel hun professionele als privé-agenda, evenals bedrijfs- en privé-adresbestanden. Ook pin-codes, wachtwoorden, bank- en bedrijfsinformatie werd opgeslagen. En alles vaak zonder encryptie (57 procent) of wachtwoordbescherming. 41 procent maakte van de pda gebruik voor toegang tot het bedrijfsnetwerk, waarbij een kwart geen wachtwoord hanteerde.
 
In het vorige onderzoek werd het bedrijfsleven al gewaarschuwd voor de grote risico's als er geen goed beveiligingsbeleid wordt gehanteerd. Het is daarom onbegrijpelijk dat nu zelfs bijna driekwart van de ondervraagde bedrijven geen adequaat beveiligingsbeleid heeft voor het gebruik van mobiele toestellen. Een jaar geleden gold dat nog voor 66 procent. De enquête adviseert dan ook eens te meer een 'totale ommekeer' in de houding ten opzichte van beveiliging van mobiele systemen. Een laatste tip voor wie toch pda of andere mobiele apparaten op (vakantie)reis meeneemt: taxi's zijn de 'meest populaire' verliesplekken (40 procent), gevolgd door bars, restaurants en nachtclubs (20 procent).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-08T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.