Peregrine officieel beschuldigd van fraude

De Amerikaanse softwareleverancier Peregrine Systems is, na een intensief onderzoek door de SEC, nu officieel beschuldigd van fraude op grote schaal.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) onderzocht veertien maanden lang de financiële rapportering van Peregrine Systems. Resultaat: Peregrine heeft de verkoopscijfers vervalst en de omzet opgeklopt.
 
In de acht bladzijden lange aanklacht beschuldigt de SEC het bedrijf van inbreuken op de regels van financiële rapportering, financiële fraude en boekhoudkundige fraude tijdens 11 kwartalen op rij; van 11 april 1999 tot 31 december 2001. In maart dit jaar meldde Peregrine overigens een herziening van zijn inkomstencijfer, dat plots 509 miljoen dollar lager lag dan voordien.
 
Peregrine deed het aanvankelijk nochtans niet zo slecht. Na de beursgang, in april 1997, rijgde de onderneming 17 winstgevende kwartalen aan elkaar. Maar daarna ging het iets minder goed. Dat was in die gloriedagen van de it-industrie natuurlijk onaanvaardbaar. Om toch aan de groeiverwachtingen te blijven voldoen, gebruikte Peregrine trucs als het opslaan van grote hoeveelheden van zijn softwareproducten bij wederverkopers, waarna die software werd geboekt als verkochte waar. Het bedrijf zou zelfs valse facturen hebben hebben ingediend bij de banken, zodat de inkomsten uit verkochte goederen veel hoger leken dan ze in werkelijkheid waren.
 
Inmiddels bereikte Peregrine al een gedeeltelijke regeling van de zaak, waarbij onder meer een interne auditor ervoor moet zorgen dat de financiële rapportering in de toekomst wél zuiver is. De lopende boekhouding en rapporteringsprocedures worden nu vrijgegeven. Die regeling betekent echter niet dat Peregrine aan een boete kan ontsnappen. Daarover wordt later beslist, zo meldt de SEC. Hoe dan ook moet Peregrine nu grondig orde op zaken stellen. Het bedrijf zit namelijk ook nog eens in een 'Chapter 11'-procedure, waar het in de loop van deze zomer hoopt uit te raken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-02T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.