'Liefdesdriehoek' laat SAP onberoerd

Marktleider SAP is niet erg onder de indruk van de beroering die Peoplesoft, JD Edwards en Oracle teweeg hebben gebracht op de markt van zakelijke applicaties. Het spreekt met enige ironie van een 'liefdesdriehoek'.

Ceo Henning Kagermann van SAP verwoordt het tijdens een persgesprek op Sapphire in Orlando aldus: "Het marktaandeel van SAP groeit van kwartaal tot kwartaal, zelfs als de omzet zo goed als 'vlak' blijft zoals in 2002. De 'liefdesdriehoek' is verwikkeld in defensieve bewegingen, die wijzen op een consolidatie vanaf de bodem van de markt. Wij hebben geen tijd voor dat soort spelletjes. En ze veranderen heen jota aan onze plannen."
 
Kagermann vetrouwt volledig op eigen kracht. "We kopen geen marktaandeel, dat hebben we ook nooit gedaan. Wij hoeven ons niet aan te passen. In de advertentiecampagne waarmee we eind vorige week in de VS van start zijn gegaan wijzen we klanten van Peoplesoft en JD Edwards op SAP als rustgevend en betrouwbaar alternatief." Die campagne waait binnenkort over naar Europa.
 
De ceo van SAP zegt blij te zijn als uit de huidige perikelen een duidelijke nummer twee op de markt naar voren zou komen. "Daar valt beter mee te concurreren. Gecombineerd beschikken de beide bedrijven over de helft van het marktaandeel van SAP. Daar hoeven we ons dus ook geen zorgen over te maken." SAP is voornemens de overstap van gebruikers van de HR-module van Peoplesoft naar SAP te vergemakkelijken. "Dat is met HR nou eenmaal wat makkelijker te realiseren dan met een erp-systeem."
 
In een vraaggesprek met Amerikaanse media eerder deze week stelt Kagermann de autoindustrie als voorbeeld aan de software bedrijfstak. "De kwaliteit moet echt omhoog", zegt hij nu. "Klanten eisen dat van ons. De snelheid van softwareontwikkeling ligt al flink wat hoger dan een aantal jaren terug. Nu de kwaliteit nog".
 
Hij wijst er op dat het niet alleen gaat om de kwaliteit van de code op zich. "Ik praat dan ook over de kwaliteit van een implementatie en de mate waarin de organisatie van de klant klaar is voor de nieuwe software." Dat levert uiteindelijk een interessant prioriteitenlijstje voor de softwareontwikkeling van SAP. Kagermann telt op de vingers af: "Netweaver eerst (een soort 'middleware'-laag waarmee services en applicaties communiceren met andere software van SAP en met die van derden - red.). Dan crm, en op de derde plaats erp".

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-18T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.