Verkoop halfgeleiders zet voorlopig niet aan

De wereldwijde verkoop van halfgeleiders beleefde in april een dip. De omzet uit de chipverkoop lag op 12,14 miljard dollar, hetzelfde als de maand ervoor. Vergeleken met vorig jaar is er sprake van 9,7 procent stijging.

Dit blijkt uit cijfers van de SIA (Semiconductor Industry Alliance). Die branche-organisatie merkt op dat de stilstand ten opzichte van maart is veroorzaakt door de economische dip, onder meer versterkt door de Sars-epidemie in Azië. Hierdoor zijn bestedingen, met name de aanschaf van bedrijfs-pc's, weer eens uitgesteld, aldus de SIA.
 
De organisatie houdt dan ook nog steeds vast aan de eerdere voorspelling van een herstel in de tweede helft van dit jaar. Producent Philips en onderzoeksbureaus Gartner en In-Stat/MDR delen deze overtuiging. Financieel analisten zijn nog niet zo optimistisch, naar aanleiding van de koersval van enkele chipaandelen na de publicatie van de SIA-cijfers.
 
Gartner stelt dat het gunstige eerste kwartaal een teken is voor dat herstel. Het bureau verwijst vooral naar de toegenomen verkoop in maart. De omzet uit chipverkoop was in januari echter hoger: 2,2 miljard dollar. In de kortere maand februari daalde de omzet naar 11,8 miljard.
 
Ondertussen zijn de overtollige chipvoorraden, sterk mede verantwoordelijk voor de prijsval van de laatste tijd, grotendeels weggewerkt, meldt de SIA. Ze zitten nu op doelniveau, waardoor een eventuele toename van de vraag direct effect zal hebben op winst en omzet van de leveranciers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.