Palm haalt concurrent Handspring binnen

Pda-maker Palm neemt zijn concurrent Handspring over voor ongeveer 169 miljoen dollar in aandelen.

De aandeelhouders van Handspring krijgen voor elk Handspring-aandeel 0,09 aandelen van Palm. Maar ze krijgen er helemaal geen van Palm Source, de meer lucratieve software-afdeling van Palm, want de plannen voor de afsplitsing van het moederbedrijf zijn nu net rond. De aandelenkoers van Palm en van Handspring stegen direct meteen na de aankondiging van de overname.
 
Het is de bedoeling om de 'Palm Solutions Group', de hardware-afdeling van het bedrijf, in juli te versmelten met Handspring tot een nieuw bedrijf, met een nieuwe naam. In diezelfde periode moet de afsplitsing van Palm Source gebeuren.
 
Palm spant zich de laatste tijd erg in om zijn pda's, die vroeger eerder 'basic' waren en oogden, uit te breiden met nieuwe mogelijkheden en snufjes. Nu haalt Palm onder meer Handsprings 'Treo'-pda binnen, een hybride toestelletje dat fungeert als mobiele telefoon en als 'persoonlijke digitale assistent'.
 
Volgens Palm zorgt deze uitbreiding van het eigen gamma voor een veel breder productaanbod en een sterkere positie in de stilaan overbevolkte pda-markt. Bovendien krijgt Palm nu ook toegang tot de technologie van Handspring en tot de contacten van dat bedrijf met resellers en mobiele service providers. Tegelijk verwacht Palm ook kosten te besparen, onder meer door bepaalde modellen uit het eigen gamma te schrappen.
 
Palm is weliswaar nog steeds de topverkoper in de pda-markt, maar de cijfers zakken wel mee met de algemene daling van de pda-verkoop. Volgens een onderzoek van IDC werden in het eerste kwartaal zelfs 21 procent minder pda's verkocht dan vorig jaar. Daarbij komt nog de scherpe concurrentie van andere bedrijven, waaronder nieuwkomer Dell. Zowel Palm als Handspring maakten de voorbije kwartalen verlies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-05T00:00:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.