FBI stort zich op Pe_Bugbear.B-virus

De FBI is dinsdag een onderzoek gestart naar een nieuw en venijnig computervirus dat inlognamen en wachtwoorden van online bankdiensten op besmette computers doorstuurt.

Het virus met de naam Pe_bugbear.B is een lichtjes gewijzigde variant op het 'Bugbear'-virus van eind vorig jaar. In een dag tijd besmette het tienduizenden computers.
 
De nieuwe variant van Bugbear is een wormvirus, dat zichzelf verspreidt via het e-mailprogramma Outlook naar willekeurige adressen die het tegenkomt in e-mails op de computer. Het stuurt privé-mails en documenten die het tegenkomt door naar andere slachtoffers uit het aangetroffen adresboek. Het wijkt daarmee af van voorgangers die meestal gebruik maakten van een standaardtekst in de besmette e-mails. Bugbear is in staat om enkele virusscanners te omzeilen.
 
Bovendien zet het de computer open voor hackers. Na de installatie en verdere verspreiding activeert Bugbear een autodialing-programma dat een verbinding probeert te maken met de websites van een aantal grote banken. Ook de Postbank, Rabobank en ABN Amro komen in dit lijstje voor. Het virus detecteert ingetypte woorden om inlognamen en wachtwoorden van online bankdiensten te achterhalen en deze door te sturen naar een tiental e-mailadressen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Gelukkig kan ik de Linux user van 12-6-03 vermelden, dat met Netscape versie 6 de ABNAMRO bank zonder problemen is te bereiken en bankieren zonder meer mogelijk is

Als gewoon iedere consument eens een keer zijn virusscanner installeert en BIJ HOUDT. Dan zal het allemaal niet zo'n vaart lopen met die virussen. Dit geldt trouwens ook voor de meeste bedrijven.
Ik denk dat een PC zonder virusbeschermer net zo fout moet zijn als een brommer zonder verzekering. Iedere PC die aan het NET hangt dient voorzien te worden van minimaal een virusscanner. En het liefst nog een Firewall. Maar zolang gebruikers en bedrijven het er niet voor over hebben om hun virusscanner te installeren, te gebruiken en bij te houden, zullen er altijd virussen blijven.
Of je nu Linux gebruikt Mac of gewoon Windows, er is voor elk systeem wel een virus te krijgen.

Dit gaat over het feit dat veel banken alleen maar explorer willen ondersteunen, en je met mozilla, opera, conquerer etc, niet kunt internetbankieren. Wel hebben de banken als voorwaarde dat je een goede up-to-date virsuscanner moet hebben. Nee, Linux en Mozilla/Netscape, helaas daar komt u bij ons niet mee binnen. Zie hier de gevolgen.

Neem een goede Hardwarematige Firewall, gebaseerd op Linux: Redhat bijvoorbeeld. Bang dat u geen support kan krijgen? Onzin, mail maar eens, en dan kunnen we dat ook wel oplossen, dacht ik zo. Alleen serieuze mail worden beantwoord. Wat hebt u nodig: Een oude PC, liefst Pentium II of III (min.350MHz), met minimaal 1,5 Gb Harddisk, minimaal 192Mb RAM geheugen en 2 verschillende netwerkkaarten, met chipsets gebaseerd op; Intel, 3Com of Realtek. 2 of meer UTP kabels, een HUB of Switch en een Internet Browser geïnstalleerd op uw andere PC's. het keyboard, muis, floppydrive en CDrom kunnen we na de installatie verwijderen, die hebt u dan niet meer nodig.

Waar gaat dit allemaal over? (vroeg de Linux gebruiker met Mozilla als mail-programma).

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.