Computer Associates mikt op ingebed Linux

"Met ingebed Linux verdien je een paar dollar per apparaat, maar dan wel een heleboel." Sam Greenblatt van Computer Associates verklaart zijn voorliefde voor het open besturingssysteem.

Greenblatt heeft bij CA het Linux-vuur 3,5 jaar geleden ontstoken. Hij vond gehoor. "Sanjay is er doodserieus over", zegt hij. Onlangs testte het bedrijf hoe Linux op een mainframe presteert (zieComputable, 7 februari 2003). De midrange en de desktops (Greenblatt snelt naar zijn eigen kantoortje en komt even later glimmend met zijn notebook draaiend onder Linux terug) verheugen zich eveneens in CA's belangstelling.
 
Greenblatt verwacht veel veel van ingebedde systemen. "Toch vereist het een andere cultuur. Altijd hebben ingenieurs gedacht dat je pas meetelt als je voor het door jou ontworpen apparaat een eigen besturingssysteem maakt. Tegenwoordig zien de directies van ondernemingen dat heel anders. Japanse fabrikanten van spelmachines gebruiken al langer Linux. Philips heeft hier een probleem, want ze willen het besturingssysteem niet toepassen."
 
Wall Street omarmt Linux snel, weet Greenblatt te vertellen. De Dresdner Bank in München heeft meer vermogen met de pinguïn dan met Solaris, volgens hem. "Ik heb altijd gedacht dat mensen voor Linux zouden vallen vanwege betere totale eigendomskosten", zegt Greenblatt. "In werkelijkheid gaat het echter om schaalbaarheid. De Nasa standaardiseert op Linux, vanwege weather.com. Dat is een kleine groep, maar wel met twaalfhonderd bladeservers; klimaatmodellen eisen nogal wat rekenkracht. Het onderzoek naar het menselijk genoom is helemaal op Linux gedaan."
Zeggend dat hij veel respect voor en vrienden bij Microsoft heeft, wil hij toch wel kwijt dat dit bedrijf geen 'Common Operating Environment'-certificaat heeft en dat Windows NT (ook XP) in wezen nog steeds gebaseerd is op een één-gebruiker-omgeving. "Ze hebben een probleem!".
 
Kijk voor een uitgebreid artikel in deComputable van 2 mei 2003.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-02T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.