IBM streeft BEA voorbij op applicatieservermarkt

IBM heeft BEA Systems verdrongen als leider in de markt voor Java applicatieservers. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Gartner Dataquest.

Volgens Gartner Dataquest steeg het marktaandeel van Big Blue in 2002 met 6 procent, van 31 naar 37 procent. BEA Systems, dat de markt in 2001 nog leidde met een aandeel van 34 procent. Zag dat aandeel afkalven tot 29 procent. Alles samen hebben IBM en BEA dus twee derde van de markt in handen voor applicatieservers die gebaseerd zijn de Java 2 Enterprise Edition specificaties.
 
Sun haalt met Sun One nog een aandeel van 4 procent, Sybase is met New Era goed voor 2 procent van de markt.
 
Overigens was 2002 niet zo'n best jaar voor applicatieservers: de markt groeide maar met 2 procent, terwijl er de afgelopen vier jaar een gemiddelde jaarlijkse groei met 43 procent was.
 
Om die tragere groei te compenseren bieden veel leveranciers volgens Gartner Dataquest nu zogeheten application platform suites aan, die naast de toepassingsserver ook integratiesoftware en portaalsoftware bevatten. Ook die markt wordt door IBM geleid. BEA is daar opnieuw tweede, Oracle derde.
 
Volgens Gartner onderzoeker Joanne Correla komt de markt voor toepassingsservers verder onder druk doordat bedrijven als Sun en Microsoft de applicatieserver gaan bundelen met het besturingssysteem. Tegelijk komt er ook meer shareware op deze markt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.