IDC: Legale software trekt economie omhoog

IDC toont in een recente studie aan dat het gebruik van legale softwarepakketten een extra impuls geeft aan de economie.

Terwijl de Business Software Alliance (BSA) al jaren aandacht vraagt voor de door piraterij verloren software-omzet, zegt IDC dat het gebruik van legale software de algemene economie van een land enorm kan stimuleren.
 
Concreet heeft IDC in een 57-tal landen - waaronder ons land - een studie verricht naar hoe legale software een gunstig effect heeft op de omzet van de ict-sector, het bruto binnenlands product, de belastingscontributie en het aantal werkplaatsen, en dat alles gecorreleerd met de evolutie van het percentage illegale software in een land.
 
Volgens de IDC studie (http://www.bsa.org/idcstudy/) zou een wereldwijde vermindering van piraterij met 10 procent over een periode van vier jaar resulteren in 1,5 miljoen nieuwe banen, 400 miljard dollar extra economische groei en ongeveer 64 miljard dollar aan extra belastingsinkomsten. Een en ander zijn gemiddelden, waarbij IDC opmerkt dat landen met hoge piraatcijfers (zoals Rusland en het voormalige Oostblok) extra baat hebben bij het terugdringen van het illegaal gebruik. Er wordt overigens ook door het Europees parlement en de Commissie gewerkt aan maatregelen om het illegaal gebruik terug te dringen, onder meer met het oog op het komend lidmaatschap van landen uit het voormalig Oostblok.
 
In Nederland is het gebruik ven illegale software vrij hoog. Met 39 procent in 2001 behoort ons land tot de 'slechterikken. Volgens IDC/BSA levert een vermindering met 10 procent forse voordelen op: 6,2 miljard dollar extra groei van het bruto binnenlands product en 13000 nieuwe banen. Daarnaast ziet de lokale industrie de omzet met 4,9 miljard dollar toenemen, terwijl de belastingdienst een extra 1,5 miljard dollar aan inkomsten kan verwachten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik denk wanneer software alleen legaal kan worden gebruikt (beveilligingstechniken) ze niet gebruikt wordt. Is het succes van Microsoft op de thuismark niet te danken omdit iedereen MS Office illegaal gebruikt ?

De interessantste vooronderstelling en daarmee het grootste manco van dit onderzoek is dat er berekend wordt welke impuls zou uitgaan van het feit dat mensen opeens gaan betalen voor software. De vergelijking is net zo zinvol als het aantal extra arbeidsplaatsen in de rijwielhandel als iedereen met licht op de fiets zou gaan rijden....
Gesteld voor de keuze een nieuwe versie maar betalen, of houden wat je hebt, ligt nogal voor de hand dat mensen dan maar niet upgraden - zoals heel veel bedrijven al lang besloten hebben. Zeker als de computergames worden meegenomen, vervalt tevens de belangrijkste rationale voor de aanschaf van nieuwe PC's, zodat een omgekeerd effect zal optreden - minder omzet en minder arbeidsplaatsen.
Dat de BSA aandringt op betalen - nu daar zijn ze voor. Van IDC zou je een genuanceerder verhaal verwachten. Betalen voor iets wat eerst gratis hoewel illegaal was - er moeten positieve stimulansen bestaan: lagere prijzen dan nu gebruikelijk, én software die beter is dan wat nu gangbaar is. Beide is gezien de lage R&D en business modellen van dit moment, niet echt waarschijnlijk. Meer dwang op betalen zal zeker een positieve uitwerking op het Linux gebruik betekenen, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn van IDC.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.