Belastingschandaal op Belgische tonermarkt

It-dienstenleverancier Systemat is ontstemd over een artikel dat op 2 april verscheen in het Belgische blad La Libre Belgique. Daarin werd bericht over een gerechtelijk onderzoek naar btw-ontduiking. Systemat ontkent betrokkenheid.

La Libre Belgique schreef in het bewuste artikel dat twee (mogelijk nep) bedrijven, met de naam Conquest en AED, als dekmantel dienden voor illegale commerciële praktijken. De btw-ontduiking, die het gerecht naar verluidt wel degelijk heeft ontdekt, is gebaseerd op de fictieve export van printer toner.
 
Die inktpatronen zouden België verlaten, om weer via Luxemburg terug te keren. Dat zou de verantwoordelijken van deze handel in 2002 10 miljoen euro hebben opgeleverd, zo vernam La Libre Belgique van het Brusselse gerecht. De inktpatronen zouden ook via Systemat of bepaalde filialen van Systemat, zoals Allo Supplies, zijn verhandeld.
 
Systemat laat weten dat het "betreurt dat haar naam en haar geloofwaardigheid worden aangewend om via de media een nieuw belastingschandaal aan het licht te brengen, waarvan de onderneming helemaal niets afweet, zelfs niet de namen van de andere bedrijven die in datzelfde artikel worden vernoemd."
 
"Sinds jaren zijn zowel het parket als Hewlett Packard (HP) op de hoogte van de deregulatie op de markt van toebehoren voor printers", zo staat in een persmededeling te lezen.
 
Systemat erkent nochtans het bestaan van een 'parallele markt' voor toners: "Verscheidene leveranciers in Europa bieden producten aan die van gewaarborgde HP-origine zijn en die geleverd worden tegen veel lagere prijzen dan die HP zelf zowel aan Systemat als aan andere Belgische verdelers berekent. Iedereen is op de hoogte van deze parallelle markt die rechtstreeks bevoorraad wordt door de filialen en de fabrieken van de constructeur zelf. Het is niet aan Systemat om de mogelijke oorzaken van de prijsverschillen na te gaan en zeker niet om de commerciële handel en wandel van de verschillende spelers op deze markt - vaak virtuele bedrijven op internet - te onderzoeken."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-03T00:00:00.000Z Klaar de Groote, Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.