Gartner verwacht stijging pc-verkoop

De wereldwijde pc-verkoop stijgt het eerste kwartaal van dit jaar licht. Dat verwacht Gartner Dataquest. In de tweede helft van 2003 wordt het volgens de marktonderzoeker zelfs nóg beter.

Volgens Gartner worden in het lopende kwartaal wereldwijd 33,2 miljoen pc's verkocht, een stijging met 4,8 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002. In de tweede helft van dit jaar worden verkoopcijfers verwacht die 8 procent hoger liggen dan over dezelfde periode vorig jaar.
 
Gartner stipte wel nog aan dat de uiteindelijke verkoopsresultaten sterk afhangen van de economische ontwikkeling. Als de onzekerheid over een mogelijke oorlog in Irak blijft voortduren, dan blijven bedrijven hun it-budgetten voorzichtig beheren.
 
De pc-markt groeide exponentieel tot 2000, maar daarna ging het rap bergafwaarts, deels ook omdat de markt op dat moment een verzadigingspunt had bereikt. Dat had mede te maken met de verwachte millennium-problemen, die veel bedrijven noopten tot een vernieuwing van hun pc-park. In 2001 daalde het aantal verkochte pc's plots met 4,2 procent, tot 128,9 miljoen verkochte exemplaren. Vorig jaar stegen de verkoopcijfers volgens marktonderzoeker Merril Lynch met 1,7 procent.
 
De pc's die veel bedrijven eind jaren '90 aankochten, zijn inmiddels aan vervanging toe, en mede daarom verwacht Gartner Dataquest dat de markt dit jaar opleeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.