EC krijgt nieuwe klacht over Microsoft

De Europese Commissie heeft een nieuwe klacht over Microsoft ontvangen. Volgens handelsgroep Ccia snijdt Windows XP, met het nieuwste pakket lapmiddelen, concurrentie af.

De Ccia (Computer and Communications Industry Association) stelt dat de Amerikaanse softwarefabrikant een oneigenlijk voordeel op zijn concurrenten creëert. De groep heeft een document van tweehonderdzestig pagina's ingediend waarin het de beschuldiging uiteenzet. Daarin roept het ook de EC op Microsoft in de volle breedte tegen het licht te houden. Het softwarebedrijf zou namelijk zijn verschillende divisies en producten in combinatie gebruiken om zijn monopoliepositie te handhaven.
 
In de antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie zijn soortgelijke beschuldigingen geuit. Hard bewijs is echter niet boven tafel gekomen en Microsoft-topman Bill Gates hield vol dat het falen van zijn concurrenten puur aan hunzelf was te wijten. Zij zouden de rechtbank willen gebruiken om een oneerlijk voordeel te behalen.
 
De Amerikaanse rechtszaak is in den minne geschikt, maar enkele van de mee-aanklagende Amerikaanse staten protesteren nog dat Microsoft te makkelijk wegkomt. Dit protest geniet de steun van onder meer de Ccia (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i5202spn.htm).
 
Ondertussen hebben Eurocommissaris Mario Monti en zijn antitrustdivisie het lopende, gecombineerde onderzoek naar Microsoft bijna rond. Dit gaat om de beschuldigingen dat de Windows-leverancier de serveruitvoering van zijn besturingssysteem te hecht heeft gekoppeld aan de marktdominante desktopuitvoering. Windows XP is hierbij niet meegenomen.
 
Daarnaast speelt bij dit gecombineerde onderzoek de klacht dat het bedrijf hetzelfde doet met zijn software voor multimedia-uitzendingen (streaming). Microsoft zou de serversoftware op dit gebied hebben gekoppeld aan zijn media-afspeelprogrammatuur, meegeleverd met de marktdominante desktopuitvoering van Windows. Daarmee zou het concern zijn machtspositie in de desktopmarkt gebruiken als hefboom om andere markten te veroveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.