Netware 6.5 moet Novell lucht geven

Novell plant in de loop van juni dit jaar de lancering van zijn nieuwe NetWare-versie. Het besturingssysteem moet een alternatief bieden voor Windows Server 2003 van Microsoft.

De producent van netwerksoftware lichtte alvast een eerste tipje van de sluier over Netware 6.5 (codenaam Nakoma), dat netwerkadministratie en netwerktoegang moet vereenvoudigen. De nieuwe versie van Netware moet ook het storage-beheer verbeteren en vlotter samenwerken met web services. Netware 6.5 moet niet alleen concurreren met de Windows Server 2003, die normaal gezien in april wordt gelanceerd, maar ook met Unix- en Linux-producten.
 
Sinds de jaren '80, toen Novell nog de marktleider was op het vlak van netwerkbesturingssystemen, is het met Novell bergaf gegaan. Vooral de concurrentie van het Windows-besturingssysteem van Microsoft maakt het Novell erg moeilijk. Volgens IDC had Novell in 2001 nog maar 12 procent van de markt in handen.
 
Novell lijkt nu al jaren naar adem te happen en wordt al geruime tijd beschouwd als een potentiële overnameprooi. Misschien is NetWare 6.5 nu écht de laatste kans voor het bedrijf om klanten te behouden en nieuwe klanten aan te trekken. De verwachte versie van het product bevat onder meer 'virtual office'-technologie waardoor werknemers via internet toegang krijgen tot bedrijfsapplicaties en zelf gemeenschappelijke mappen kunnen creëren op het netwerk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

" het is erg stil " moet dat zijn .. m'n vingers hadden even een buffer overflow

heeey, henry, dat je wel tijd hebt voor bsd; moet je geen dronken russische vrouwen sigaren voeren in rotjeknor en omgeving? :) maareh, geen paniek hier hoor .. was niet van plan hier een 'discussie' te voeren a la 'tweakers.net' ... maar het is erg rondom novell, niet alleen op computable overigens.. btw, I'm fine and the weather too :)

Hey Mich,
Alles goeh?

Ik begrijp de paniek niet. Het enige wat ik bedoeld heb te zeggen is dat Computable niet altijd objectief het nieuws rond novell weergeeft. Kijk eens naar het bericht. 3 regels over netware 6.5. De overige regels over de concurentie. Dat is niet objectief! That's all.
Oja, ik gebruik ook BSD, omdat de marketing zo goed is

Je argumenten zijn weinig overtuigend danwel vernieuwend .. je hebt het over iets wat Novell "aangetoond" heeft in de markt .. nou, laat maar zien dan. Oh ja, ben geen MS adept, draai ook nog echte OS'en als *bsd :P

He Mich,
Waarom voel jij je zo aangevallen....toch een M$ liefhebber ?
Blijkbaar ben jij zo ontzettend goed op de hoogte van Metadirectory produkten dat jij mij wel een aantal produkten kunt opnoemen.....waarschijnlijk 0 ! Daarnaast pretendeer ik niet dat Novell GEEN security issues kent en dat heb ik ook niet gemeld.....kwestie van goed lezen, elk produkt heeft zijn gebrek !!! Aangande DriXML...Mij gaat het zeker niet om XML wat trouwens een M$ oplossing is......echter heeft Novell als enige in de Directory markt aangetoond waartoe een Directory Service in staat is. Tot nu toe hebben de overige leveranciers (ik weet er namelijk wel een paar) geen kans gezien Directories een plaats te geven op de markt. Maar Mich waar gaat jou voorkeur dan naar uit als OS ? Ben jij toe aan de blauwe pil ?

hey, Jack, jij bent blijkbaar zo'n figuur die:
- denkt dat hun platform geen security issues kent
- denkt dat iedereen die iets kritisch over novell roept meteen tot het MS kamp behoort
- denkt dat AD een marktpenetratie van 0 heeft
We gooien ook meteen voor het gemak maar een produktje in de strijd (DirXML .. een van de vele meta-directory produkten, alleen deze heeft XML in de titel, en dat hyped zo lekker). Dat je "eDirectory" een "sterk produkt" is is jouw mening, en die mag je gelukkig hebben. Je roept ook dat "Novell .. heeft aangetoond dat een DS het beheer vereenvoudigd..". Afgezien van de spelfout, is dit niet zozeer een feature van de NDS implementatie.
Kortom, volgens mij is het voor jou tijd voor de rode pil.

Jammer dat er mensen zijn die Novell producten bij het oud vuil willen zien ! Blijkbaar iemand die geen verstand van zaken heeft en niet gehinderd is door enige kennis hieromtrent. Alleen iemand die verblind is door Bill Gates zijn speeltjes.
Zeker, eDirectory is een zeer sterk produkt van Novell en is de basis voor veel produkten en terecht ! M$ is er nog steeds NIET in geslaagd een goed Directory Service op de markt te brengen anders dan een bastaard LDAP directory genaamd ADS. Windows 2003 staat straks weer voor de deur. Wie gaat dat gebruiken ???? Er zou een onderzoek gedaan moeten worden naar het aantal bedrijven in Nederland wat daadwerkelijk ADS toepast. Ik heb sterk het vermoeden dat zeer veel bedrijven het oude NT Domein nog gewoon gebruiken met als memberservers Windows 2000 ter vervanging van NT 4.0.
Novell daarentegen timmert al meer dan 10 jaar op de Directory markt en heeft aangetoond dat een Directory Service het beheer vereenvoudigd maar ook systemen nader tot elkaar kan brengen middels Meta-functionaliteit (DirXML). Probleem op dit moment is dat bedrijven in Nederland denken dat je beter af bent als je client en server gelijk trekt. Blijkbaar vergeten ze dat alle security issues die M$ nu haastig probeert te repareren op beide platformen gepatched moeten worden ! Hoezo een security issue ?
Computable, ik sluit me verder aan bij de heer van Benthem, blijkbaar kan Novell weinig goeds doen in jullie ogen, dus een beetje genuanceerder mag ook wel eens een keer !

Dhr. van Benthem moet de feiten eens onder ogen zien .. NDS is de enige technologie die Novell nog heeft die interessant is, de rest kan zo bij het oud vuil

Kan er nu nooit eens op een normale manier geschreven worden over Novell bij de redactie van Computable?
Altijd dat negatieve gedoe. Beschrijf gewoon eens de features en de feiten van dit nieuwe besturingssysteem.
Stemmingmakerij!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.