Lindows-oprichter wil Linux op Xbox zien

Gisteren werd bekend wie de wilde weldoener is die tweehonderdduizend dollar uitlooft voor personen die erin slagen de Xbox-spelletjesconsole van Microsoft onder Linux te laten draaien. Het gaat om de stichter van open source promotor Lindows.

Michael Robertson zegt het een gevaarlijk precedent te vinden dat Microsoft Xbox probeert af te sluiten, hoewel de machine dezelfde chips gebruikt als een gewone pc. Volgens Robertson probeert Microsoft een open omgeving als de processoren van Intel en AMD om te vormen tot een bedrijfseigen terrein.
 
De uitdaging om Linux op de Xbox te laten draaien, dateert al van juli, en bestaat uit twee delen. Het eerste, Linux laten werken op de Xbox waarbij hardware-aanpassingen toegelaten zijn, is al bereikt. Het prijzengeld, honderdduizend dollar, wordt allicht de komende weken verdeeld onder een aantal hackers. De tweede uitdaging bestaat erin de Xbox onder Linux te laten werken zonder hardware-aanpassingen. Ook hier is honderdduizend dollar voor beschikbaar. Dat geld binnenhalen is een stuk moeilijker, want daarvoor moet de ingebouwde software van de Xbox gekraakt worden.
 
Oorspronkelijk was 30 december de sluitingsdatum voor beide uitdagingen, maar Robertson geeft de hackers nu een jaar extra de tijd. Robertson geniet al de nodige faam in de ict-wereld. Enkele jaren geleden stichtte hij de site mp3.com, en toen hij die verkocht had, zette hij Lindows op. Dat bedrijf probeert een Linux-versie te bouwen die voor de doornee pc-gebruiker bruikbaar is. Tussen Lindows en Microsoft is een rechtzaak aan de gang. Microsoft wil de naam Lindows verbieden, omdat het te sterk op Windows lijkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.