HP en Lindows in rel rond Linux desktop-beurs

Hewlett-Packard heeft zich teruggetrokken van de Linux Desktop Summit, die 20 en 21 februari plaatsvindt in San Diego. Reden is de plotselinge wissel van openingsspreker door hoofdsponsor Lindows.

Die leverancier van de gelijknamige Linux-distributie heeft de eigen ceo Michael Robertson naar voren geschoven om de beurs te openen. Hij passeert daarmee open source-voorvechter Bruce Perens, die oorspronkelijk was ingedeeld als openingsspreker.
 
Deze actie heeft HP doen besluiten niet meer mee te doen aan de Linux Desktop Summit (http://www.desktoplinuxsummit.org/). Saillant detail is dat Perens sinds december 2000 in dienst was bij HP (http://www.computable.nl/artikels/buitlan0/i4900rcv.htm) als open source-prediker (evangelist), maar dat hij in september vorig jaar is ontslagen dan wel opgestapt.
 
Ook nieuwssite Desktoplinux.com, mede-sponsor van het evenement, trekt zijn steun aan de beurs terug. De site uit zijn verontwaardiging over de onverwachte agenda-wijziging, die Lindows bovendien eenzijdig heeft doorgevoerd (http://www.desktoplinux.com/news/NS4417146902.html). De beurs namelijk heeft een adviesraad die de neutraliteit van de beurs, met diverse leveranciers, moet garanderen. Die raad is volgens Desktoplinux-uitgever Rick Lehrbaum niet geïnformeerd over de sprekerswissel.
 
Lindows-ceo Robertson reageert dat hij niet verplicht is het advies van de raad op te volgen. "Lindows.com betaalt voor het houden van deze conferentie en, net zoals elke conferentie-organisator, hebben wij uiteindelijk de verplichting om de keuzes te maken die van deze beurs een succes maken. Deze beurs is sterk op consumenten gericht. Het gaat dus niet om de filosofie achter open source, maar om betaalbare producten voor consumenten die nu verkrijgbaar zijn."
 
De topman geeft toe dat zijn bedrijf hiermee de eigen producten wil bevorderen. "Elk bedrijf dat meedoet aan een beurs wil zijn eigen producten en diensten aanprijzen om daar beter van te worden. Ik vind dus niet dat Lindows.com zich anders gedraagt dan welk bedrijf dan ook."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Michael Robertson ? Is dat niet die man die in gevecht met Microsoft zich gedrongen voelde om de lijst met abonnees op zijn Lindows-mailinglist aan de softwaregigant te overhandigen ? Ik heb hem toen al geadviseerd, als dat zijn kijk op privacy is, om maar gewoon bij Microsoft te gaan werken. En dit soort arrogantie doet me vrezen dat we met een overstap naar Lindows van de ene 'monopolist' naar de andere overgaan, als hij zijn zin krijgt. Zijn mentaliteit staat me niet aan...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.