Analisten oneens over it-uitgaven in 2003

Zullen de ict-uitgaven dit jaar opnieuw aantrekken of blijft het kwakkelen? Analisten zijn het niet met elkaar eens over de vooruitzichten.

Marktonderzoeker Aberdeen is voorzichtig optimistisch en verwacht een stijging van de wereldwijde ict-investeringen met 4 procent. In 2002 was dit slechts één procent. Maar Goldman Sachs Group voorspelt, op basis van ander onderzoek, een daling van de uitgaven met één procent.
Aberdeen verwacht dat vooral uitbesteding het goed zal doen dit jaar. Het verwijst naar de spectaculaire overeenkomsten die IBM onlangs sloot met Deutsche Bank (2,5 miljard dollar) en J.P. Morgan (5 miljard dollar) en voorspelt dat er nog grote uitbestedingscontracten op til zijn. De marktonderzoeker denkt ook dat de opgang van Linux in de servermarkt (maar minder in het segment van de bedrijfs-pc's) zich dit jaar verder zal bestendigen.
De voorspelling van een daling met 1 procent door Goldman is gebaseerd op een periodieke enquête bij 100 it-managers van grote wereldwijde bedrijven. Het zal minstens nog een jaar duren vooraleer de ict-uitgaven opnieuw aantrekken, verwacht 43 procent van die respondenten. De ondervraagden verwachten ook dat hun bedrijf pas opnieuw in technologie zal investeren als er opnieuw voldoende winst en rentabiliteit wordt behaald.
Al bij al dus weinig hoopvolle verwachtingen voor de ict-sector. Peter Kastner, onderzoeksdirecteur bij Aberdeen, wijst er wel op dat de directie meer dan ooit de balans in de ene of de andere richting kan doen overhellen. "Als de zaken goed gaan, kan een telefoontje van deceo volstaan om een pak geld vrij te maken."
Hij wijst er ook op dat de stabiliteit in de wereld - de mogelijke aanval op Irak, de situatie in Noord-Korea -- een grote weerslag kan hebben op de uitgaven. "Uiteindelijk zal psychologie en niet technologie dit jaar de groei van de ict-uitgaven bepalen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.