IBM help AMD met toekomstige processoren

IBM en AMD gaan gezamenlijk toekomstige processoren ontwikkelen. De twee hebben hiervoor vandaag een strategische alliantie gesloten met een aanvankelijke looptijd van drie jaar.

De twee kersverse partners gaan productieprocessen ontwikkelen en opzetten voor chips met transistorlijnen van slechts 65 en 45 nanometer. Huidige halfgeleiders zitten op 90 nanometer. De 65 nanometer-chips moeten in 2005 op de markt komen, de 45 nanometer-exemplaren tegen 2007.
IBM draagt zijn sillicium-op-isolatiemateriaal-technologie (soi) bij. AMD verkreeg die technologie tot op heden van Motorola. Als deel van de alliantie brengt AMD nu een aantal van zijn chipontwerpers onder bij IBM's laboratorium in New York.
AMD deelt hiermee de hoge en stijgende kosten voor chipontwikkeling met IBM die voor zichzelf al veel onderzoek doet naar geavanceerde productie- en chiptechnologieën. Daarnaast werpt de computerreus zich in toenemende mate op als fabricagepartner voor derden.
Speculatie is dat de nieuwe alliantie met IBM AMD's relatie met de Taiwanese chipproducent annex assembleerder UMC Technologies op de helling zet. AMD ontkent dit en zegt UMC te blijven gebruiken als productiepartner.
De twee bedrijven sloten eind januari vorig jaar een overeenkomst voor het gezamenlijk opzetten van een fabriek in Singapore die chipplakken (wafers) met een maat van 300 millimeter moet produceren. Deze productiefaciliteit moet in 2005 gereed zijn.
Tussentijds heeft UMC de productie van AMD's lichtere Duron-processor overgenomen. De ontwikkeling van die chip is eind vorig jaar stopgezet (http://www.computable.nl/artikels/buitlan2/i0602spr.htm). AMD schuift zijn Athlon XP-processoren geleidelijk ook naar de onderkant van de markt. Het wil de bovenkant bedienen - en zijn bereik daar vergroten - met de semi-64-bit Opteron-processoren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.