SCO kondigt Linux-licentieprogramma aan

SCO heeft van het Amerikaanse Copyright Office auteursrechten verkregen op Unix System V. De Unixware-leverancier kondigt dan ook een licentieprogramma aan voor bedrijven die Linux gebruiken.

Het bedrijf, dat IBM heeft aangeklaagd voor het overhevelen van beschermde Unix-technologie naar Linux, stelt nu dat alle bedrijfsgebruikers van Linux aansprakelijk zijn. SCO liet dit al doorschemeren in een brief die het in mei verstuurde aan ongeveer 1500 bedrijven die Linux gebruiken (http://www.computable.nl/artikels/buitlan3/i2103tfi.htm).
 
President Darl McBride zegt dat dit zijn zaak aanzienlijk versterkt. "Oorspronkelijk ging het om contractbreuk door IBM, zij hebben zich niet gehouden aan het licentiecontract met ons voor Unix. Maar nu is de kwestie veel breder, we hebben onze auteursrechten geregistreerd en kunnen ons nu beroepen op de wetgeving daarvoor." De aandelenkoers is direct na deze bekendmaking met 20 procent omhoog gesprongen.
 
SCO wil volgens McBride liever geen juridische stappen nemen en prefereert het gisteren onthulde licentieprogramma. De exacte voorwaarden en prijzen daarvan moeten nog worden bepaald, maar het bedrijf baseert zijn nieuwe licentie op die van zijn besturingssysteem Unixware 7.1.
 
SCO stelt dat Linux-kernel 2.4 en de aanstaande versie 2.6 voor een groot deel oorspronkelijke Unix-technologie en zelfs letterlijke broncode bevatten. "Bijvoorbeeld de code om meerdere processoren in een machine te kunnen gebruiken. Dit is geen geval van enkele lijnen code; als je alles weghaalt wat onze patenten en rechten schendt dan hou je weinig over", aldus directeur Chris Sonntag van de SCOsource-divisie.
 
Volgens McBride vindt de illegale overdracht van Unix-technologie plaats vanaf kernel 2.2. Verwijdering ervan zou dus een enorme teruggang voor Linux betekenen. De open source-gemeenschap meent dat hier echter geen sprake van is. SCO's acties worden met scepsis bezien; het zouden wanhoopsdaden zijn van een bedrijf met weinig toekomst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

SCO gesponsord door MS, hoezo ???
MS betaalt gewoon netjes voor de SCO code die ze graag willen gebruiken.
De rest jat gewoon de SCO code om hun hobby OS-je serieus te laten lijken.
Even serieus, Linux blijft nog steeds een OS voor hobbyisten die er niets voor willen betalen.
De meeste serieuze bedrijven gebruiken/kiezen nog altijd voor echte OS-en als Solaris (of andere serieuze UNIX varianten), Windows 2k/2k3, Novell.

Hoezo spoken, M$ heeft zoals iedereen heeft kunnen lezen rechten van SCO gekocht voor een substantieel bedrag. Ik lees dit toch echt wel als sponsoring SCO. Je denkt toch niet dat SCO al die rechtzaken zelf kan betalen. Als je de geschiedenis van M$ een beetje gevolgd hebt dan weet je hoe ze zich van concurrentie ontdoen. If you can't beat them buy them out. Alleen Linux kan je niet opkopen dus doe je dat gewoon van binnen uit.SCO is dus gewoon de loopjongen van M$.Als SCO straks zijn zin heeft met licencies dan blijkt straks dat M$ opeens de grootste aandeelhouder te zijn van SCO.
Maar ja ik zie natuurlijk gewoon spoken!!!! Ghost Bill. Laten we maar gauw een spook uitdrijver inroepen

En jullie zien vast ook spoken onder je bed. Kom eerst eens met feiten en niet met een onzinnige complot theorie.

Het betreft open source, wie garandeert dat SCO (of m$) niet stiekum zelf die code in de kernel heeft gezet?

Het wel of niet kopen van SCO producten maakt volgens mij weinig uit, want de financiële injecties van 'bepaalde partijen' blijven de beul in leven houden. Ik denk dat je de marionettespelers achter SCO alleen kan laten stoppen door hun identiteit en hun belangen openbaar te maken.
In mijn ogen is SCO dan ook niets meer als een dekmantel voor 'bepaalde partijen' om het open source principe van binnen uit aan te vallen.

Het wel of niet kopen van SCO producten maakt volgens mij weinig uit, want de financiële injecties van 'bepaalde partijen' blijven de beul in leven houden. Ik denk dat je de marionettespelers achter SCO alleen kan laten stoppen door hun identiteit en hun belangen openbaar te maken.
In mijn ogen is SCO dan ook niets meer als een dekmantel voor 'bepaalde partijen' om het open source principe van binnen uit aan te vallen.

SCO gesponsert door M$, Mr Gates is erg bang voor de open source software.
Laten we allemaal SCO software niet meer gebruiken/kopen. En dit bedrijf dood laten bloeden
Ik hoop dat Novell de handschoen oppakt en terug slaat tegen SCO, UNIX code is nog steeds van Novell!!!!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.