Oracle verhoogt bod op Peoplesoft

Oracle verhoogt zijn bod op Peoplesoft met één miljard dollar. De databankleverancier biedt nu in totaal 7,25 miljard dollar, voor Peoplesoft inclusief het overgenomen JD Edwards.

Eerder was het nog onduidelijk of Oracle-president Larry Ellison uit was op Peoplesoft alleen of inclusief de toen nog aanstaande overname van JD Edwards. Analisten concludeerden in eerste instantie dat Oracle het samengaan van zijn twee concurrenten wou saboteren. De initiële lage waarde van het bod (5,1 miljard dollar, later verhoogd naar 6,3) versterkte deze conclusie.
 
Nu blijkt dat het Oracle toch menens is. Het verhoogd zijn bod om ook JD Edwards te omvatten. Peoplesoft verkreeg eerder deze maand 88 procent van de aandelen en rond die overname, ter waarde van 1,8 miljard dollar, in augustus af.
 
Oracle biedt dus weer minder dan de huidige marktwaarde van het overnamedoelwit. Het heeft wel een clausule in zijn bod geschrapt waarmee het de voorwaarden van de JD Edwards-koop kon wijzigen. Dit blijkt uit de documenten die Oracle bij beurswaakhond SEC heeft ingediend.
 
Het verhoogde bod en het schrappen van de clausule hebben echter geen gevolgen voor de rechtszaak die Oracle heeft aangespannen tegen de Peoplesoft-directie. Ellisons bedrijf wil zo de anti-overnamemaatregels met aandelen (een zogeheten gifpil-constructie) ongedaan maken.
 
Ondertussen loopt er nog een onderzoek van Amerikaanse antitrustautoriteiten of Oracle's beoogde overname geen marktmonopolisering in de hand werkt. De omvatting van JD Edwards vergroot dat gevaar, menen analisten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-07-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.