EC wil Microsoft beboeten en corrigeren

De Europese Commissie beboet Microsoft voor het misbruik van diens monopoliepositie. Ook wil de EC wijzigingen afdwingen voor de distributie van Windows Media Player.

Dit verklaarden woordvoerders van de Commissie vandaag. De hoogte van de boete is nog afhankelijk van de zwaarte en duur van het monopoliemisbruik waar Microsoft van wordt beschuldigd.
 
Het Europese onderzoek richt zich enerzijds op distributie van media-afspeelsoftware via pc-besturingssysteem Windows en anderzijds op mogelijk illegale koppelingen tussen de desktop- en serveruitvoeringen van Windows. In beide gevallen is sprake van gebruik van de marktdominantie van de desktopuitvoering.
 
De antitrustdivisie van de EC meent een sterke zaak tegen Microsoft te hebben. "We hebben in dit stadium zoveel bewijs en zo'n uitgebreid dossier dat wij menen dat elk besluit van ons de kritische blik van het Europese hof kan doorstaan", aldus woordvoerder Tilman Lueder.
 
De EC laat ook weten dat het overweegt Microsoft te bevelen de code van zijn serverprogrammatuur open te stellen voor andere bedrijven. De Windows-leverancier zegt dit reeds te doen naar aanleiding van de bereikte schikking in de Amerikaanse antitrustzaak. Dat beschikbaar stellen van de code geschiedt echter onder licentievoorwaarden en betaling. Onder meer het Amerikaanse ministerie van Justitie, die de schikking met Microsoft sloot, maakt zich openlijk zorgen over die constructie.
 
Microsoft krijgt van de EC nu de tijd om te reageren alvorens de Commissie overgaat tot het opleggen van orders en het bepalen van de boete. De softwareleverancier zelf bestudeert momenteel de verklaringen van de EC. Het bedrijf laat bij monde van de Europese woordvoerster Tiffany Steckler alvast weten het te betreuren dat deze zaak hierdoor nog langer zal duren. Eerder had Microsoft ingeschat dat het Europese onderzoek zijn afronding naderde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.