WindowsUpdate verschuilt achter Akamai en Linux

Microsofts WindowsUpdate-site draait sinds vandaag achter de op Linux draaiende cachingservers van netwerkleverancier Akamai. Dit blijkt uit metingen van Netcraft.

Netcraft (http://www.netcraft.com) biedt een overzicht van de besturingssystemen, webservers en versies daarvan waarop sites draaien. De metingen van Netcraft betreffen echter de eerste linie van sites, dus kunnen ook wisselende en mogelijk tegenstrijdige resultaten (http://uptime.netcraft.com/up/accuracy.html#impossible) geven indien er gebruik wordt gemaakt vanloadbalancing over meerdere machines.
 
Bij de doorlopende metingen (http://uptime.netcraft.com/up/graph?site=www.windowsupdate.com) valt op dat Microsoft de netwerkroute naar zijn WindowsUpdate-site kennelijk heeft aangepast om de verwachte aanval morgen van de MSBlast/Lovesan-worm op te vangen. Die worm zorgde deze week voor veel problemen en ophef. Naast een besmettingssnelheid die Code Red naar de kroon steekt, ronselt de nieuwe worm 'zombie'-pc's voor een gedistribueerdedenial of service-aanval (Ddos) op de WindowsUpdate-site van Microsoft. Dit is al gebleken uit analyse van de MSBlast-Lovesan-code.
 
Sinds vandaag detecteert Netcraft voor http://WindowsUpdate.com als besturingssysteem Linux en als webserver de Akamai Ghost-cacheservers. Die Akamai-software dient als cache om uitgaand verkeer te distribueren, maar kan ook functioneren als buffer voor inkomende web-aanvallen. Verder is het gedetecteerde bereik aan ip-adressen geregistreerd op naam van die netwerkleverancier.
 
Het adreshttp://www.windowsupdat.com is echter niet meer direct bereikbaar. Het doorverwijsadreshttp://www.windowsupdate.microsoft.com is wel bereikbaar, maar draait niet achter Linux.
 
Overigens is de WindowsUpdate-site op 2 november overgeschakeld op Windows Server 2003 en de daarin geïntegreerde webserver IIS 6.0. Microsoft heeft versie 6 van zijn webserver geheel herschreven met het oog op de beveiliging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

eh, Hotmail draait al enige tijd op Windows, hoor
het was een intern nachtmerrie-migratie-project (blijkt uit uitgelekte documenten), maar het is wel gelukt/gedaan
(daaruit heeft MS oa lering getrokken betreffende meer commandline-functionaliteit voor meerdere servers tegelijk&remote bedienen, wat in Windows 2003 is ingevoerd)
je verwijst naar een nieuwsbericht van december 2001!
groe,
Jasp

Hotmail draait al op BSD; het enige dat Microsoft doet is de uitgezonden headers ombouwen zodat het lijkt op Windows.
Meer info: http://www.theregister.co.uk/content/28/23348.html
Muhahahaah!

Die Bill....
-
Hij kreeg zo maar de smaak te pakken toen hij deze week achter een oude PC-kloon zat, RedHat 9.0 te draaien, geweldig hè, die kerel, hij zou naast Windows ook het Weer moeten programmeren (is net zo onbetrouwbaar ;�)
-
Bill..., Proficiat met je nieuwe site, een hele vooruitgang !! Wanneer gaat MSN over op Apache & MySQL (ha, ha, ha)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.