SCO krijgt boete opgelegd in München

Een rechtbank in München heeft SCO een boete opgelegd van 10.000 euro voor het uiten van niet-onderbouwde claims op Linux. In mei was al een verbod opgelegd.

SCO is in Duitsland aangeklaagd door open source-groep Linuxtag en enkele Linux-bedrijven (Tarent en Univention) voor de beweringen dat het open source besturingssysteem gestolen technologie bevat. De rechtbank bepaalde eind mei dat de Amerikaanse Unix-leverancier de gewraakte claims niet meer mocht voeren op zijn website in Duitsland. SCO heeft zijn site toen geheel afgesloten om die enkele dagen later in herziene vorm weer online te brengen.
 
Het hof stelt nu dat SCO in gebreke is gebleven wat betreft het leveren van bewijs voor zijn stellingen. Dit naar aanleiding van verdere klachten van Tarent, die stelt dat SCO's Duitse website niet afdoende is geschoond. De rechtbank erkent nu de klacht dat de beweringen van SCO schade berokkenen aan Linux en de bedrijfsvoering van organisaties die zich ermee bezighouden.
 
Directeur Hans Bayer van SCO Duitsland verklaart dat de overtreding van het gerechtelijk gebod absoluut niet opzettelijk heeft plaatsgevonden. "We willen ons juist terughoudend opstellen."
 
Ondertussen meldt de Vereniging open source Nederland (Vosn) dat eventuele angst en onzekerheid als gevolg van SCO's claims niet nodig is. De vereniging acht de claims ongegrond en start een meldpunt voor gebruikers en organisaties die vragen hebben naar aanleiding van deze kwestie en over open source in het algemeen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-09-02T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.